Zwerfdieren

De gemeente Kaag en Braassem is verantwoordelijk voor de opvang en verzorging van zwerfdieren binnen de gemeente. Hieronder vallen honden, katten (met uitzondering van verwilderde katten), knaagdieren, konijnen en tamme vogels. Indien er sprake is van verwilderde katten, dan zal de dierenbescherming ingeschakeld worden. De gemeente heeft een overeenkomst met Dierenasiel Stevenshage, waarin is vastgelegd dat Dierenasiel Stevenshage de opvang van zwerfdieren in de gehele gemeente verzorgt.

Zwerfdieren

Heeft u een zwerfdier gevonden binnen onze gemeente? Dan kunt u contact opnemen met Dierenasiel Stevenshage. Telefonisch is het Dierenasiel Stevenshage bereikbaar via 0900-20 20 898; dit telefoonnummer kost € 0,30 per minuut. U kunt ook een e-mail sturen naar asiel@dierenasielleiden.nl. Het Dierenasiel Stevenshage is gevestigd aan de Kenauweg 1 in Leiden. Het asiel is geopend van maandag tot en met zaterdag van 13.00 tot 16.00 uur. Op zon- en feestdagen is het asiel gesloten. Voor meer informatie kunt u kijken op www.dierenasielleiden.nl.

Vermiste dieren

Is uw eigen huisdier vermist, dan kunt u, naast informeren bij het dierenasiel Stevenshage, kijken op de landelijke Amivedi website www.amivedi.nl. Op deze site worden vermiste en gevonden dieren geregistreerd. 

Om te voorkomen dat uw eigen huisdier vermist raakt, is het verstandig uw huisdier door een dierenarts te laten voorzien van een chip. Is uw hond op of na 1 april 2013 geboren? Dan moet u uw pup binnen 7 weken na de geboorte laten chippen en registreren. Ook honden die u importeert moet u binnen 7 weken laten chippen en registreren. Voor meer informatie over het chippen en registeren, gaat u naar de website www.rijksoverheid.nl.

Gewonde dieren

Dierenambulance Alphen aan den Rijn verleent eerste hulp aan gewonde dieren. Neem contact op met Dierenambulance Alphen via 0900-1120000. Dit nummer is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Kijk voor meer informatie op de website www.da-alphen.nl.

Dode dieren

Het is in de eerste plaats een aangelegenheid van de rechthebbende of beheerder van de grond om te besluiten over het verwijderen van kadavers van wilde vogels van hun terrein. Dat kan bijvoorbeeld een particulier zijn (tuin bij woning, particuliere natuur), Rijkswaterstaat (Rijkswateren of (auto)snelwegen), een provincie (provinciale wegen), een waterschap (provinciale wateren), ProRail (treinspoor), een gemeente (lokale wegen, lokale wateren, andere lokale openbare ruimten) of terreinbeherende organisaties zoals Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en de 12Landschappen. Er geldt geen algemene verplichting voor eigenaren en beheerders van de terreinen om dode dieren op te ruimen; Maar het kan, gegeven de belangen waar rechthebbenden of beheerders mee te maken hebben, wel wenselijk of zelfs nodig zijn dat te doen.

Ziet u een dood dier op gemeentegrond of op een locatie, waarvan u niet weet wie de eigenaar is? Neem dan contact op met de gemeente. Als u een klein dood dier aantreft, kunt u dit melden via het formulier melding woon- en leefomgeving of bel binnen kantoortijden met 071 332 72 72 en buiten kantoortijden met het storingsnummer 06 51508563.

Hieronder vindt u informatie over hoe u dit veilig kan doen:

  • Kadavers niet met blote handen aanraken. Raap de kadavers met een schep, blik, grijper of schepnet op en stop deze in een binnenstebuiten gekeerde kadaverzak, zodanig dat de binnenkant weer binnen komt te zitten. Maak de kadaverzak goed dicht met een tie wrap of tape.
  • Inspecteer tevens de directe omgeving rond de kadavers op zieke en/of dode dieren en verwijder ook deze dieren.
  • Na het verzamelen van de kadavers ontsmet u de handschoenen met Sterillium. U trekt de persoonlijke beschermingsmiddelen uit, stopt deze in een vuilniszak en maakt de zak goed dicht. Let op: de besmette dieren dienen apart van de gebruikte materialen gehouden te worden.
  • Hierna ontsmet u de blote handen met Sterillium.
  • De zak met kadavers, vuilniszak met persoonlijke beschermingsmiddelen én de gebruikte materialen worden aan de buitenzijde besproeid met Sterillium.
  • De zak met kadavers en de vuilniszak worden op een reinigbare ondergrond in het vuile gedeelte van de auto vervoerd.
  • De kadaverzak kan (gratis) afgevoerd worden op de milieustraat in de speciaal daarvoor bedoelde bak (het personeel op de milieustraat kan u hierbij helpen).
  • De vuilniszak met gebruikte materialen kan met het restafval worden weggegooid.

Voor iedereen die in contact geweest is met dode of zieke levende vogels geldt het advies om contact op te nemen met de huisarts als er binnen 10 dagen griepachtige verschijnselen optreden. Geef hierbij aan dat er contact is geweest met (mogelijks) besmette vogels. Als de huisarts besluit dat er sprake is van een verdenking van vogelgriep, zal hij/zij dit bij de lokale GGD melden.

Dierenmishandeling

Heeft u het idee dat een dier wordt mishandeld? Meldt u dit dan bij het landelijke meldpunt voor dierenmishandeling via telefoonnummer 144.