U bevindt zich hier: Home > Actueel > Nieuwsberichten

Naar het EK voetbal? Laat je inenten! (19-04-2012)

Dit item is verlopen op 01-07-2012.

In juni reizen vele bussen, auto’s en vliegtuigen vol supporters af naar het Europees Kampioenschap voetbal in Oekraïne en Polen. Dit zijn landen waar mazelen, rabiës en geelzucht nog voorkomen en waar de hygiënemaatregelen anders zijn dan in Nederland. Ziek worden kan al door het drinken van water uit de kraan, het eten op straat of na een bezoek aan een besmet toilet. De GGD Hollands Midden adviseert alle bezoekers van het EK-voetbal om zich te laten informeren over de benodigde vaccinaties.

Gezondheidsrisico’s

Met name in Oekraïne zijn er grote risico's voor infectie met onder andere DTP en Hepatitis A. Op dit moment is er een mazelenepidemie in het westen van de Oekraïne, op de grens met Polen, Slowakije en Hongarije. Ziekten zoals de mazelen krijgen bij evenementen waar veel mensen samenkomen een kans. Daarom adviseert de GGD Hollands Midden alle EK bezoekers om voor hun vertrek een vaccinatie te komen halen tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht) en DTP (difterie, tetanus en polio). Nederlanders die geboren zijn voor 1975, zijn als kind niet gevaccineerd tegen de mazelen. Hen wordt geadviseerd om ook een vaccinatie tegen mazelen (BMR: bof, mazelen, rodehond) te halen. Deze vaccinaties moeten bij voorkeur vier tot zes weken voor vertrek gehaald worden, maar ook last-minute heeft het nog zin.

Voor een afspraak met de GGD Hollands Midden, kunt u op werkdagen tussen 9 en 12 uur bellen naar (071) 516 33 25. Het is ook mogelijk om een afspraak te maken via de website van de GGD Hollands Midden, www.ggdhm.nl. Klik op de button ‘reizigersvaccinatie’ en dan op ‘afspraak maken’.