U bevindt zich hier: Home > Praat en denk mee > Kernen in hun Kracht

Kernen in hun Kracht

Inwoners, organisaties en de gemeente die samenwerken aan de versterking van de leefbaarheid van een dorp. Dat is het doel van Kernen in hun Kracht dat de gemeente heeft ingezet. Met eindresultaat dat de dorpskernen individueel en in samenwerking met andere kernen in behoeftes van de inwoners kunnen voorzien.

Met iedere dorpskern in gesprek voor een kernplan per dorp

Per kern maken we een kernplan, iedere kern is immers uniek. De gemeente gaat daarvoor per dorpskern in gesprek over de veranderende rol van de overheid van ‘zorgen voor’ naar ‘zorgen dat’. Inwoners zijn namelijk hard nodig om voorzieningen in stand te houden die zij zelf belangrijk vinden. Antwoorden worden gezocht op vragen als: Wat is veranderd de afgelopen jaren? Welke ontwikkelingen worden verwacht? Waar vestigen we onze aandacht op? Op welke activiteiten? Wie kan wat doen? Zo kunnen onderlinge verbanden gelegd worden, waarbij verder gekeken wordt dan alleen het eigen belang van bijvoorbeeld een vereniging. Kortom: met inwoners bepalen we wat belangrijk is voor de kern, zodat we in de toekomst bijvoorbeeld een bieb én een kerk kunnen houden, als daar behoefte aan is, door de bieb in de kerk te plaatsen.

Waar zijn we nu?

De eerste kernen zijn bezocht: Nieuwe Wetering, Rijnsaterwoude, Kaag (samen met Buitenkaag) en Leimuiden met Bilderdam. Voor iedere kern wordt zorgvuldig de tijd genomen om tot een goed kernplan te komen. De andere kernen volgen in de komende jaren. Benieuwd naar wat is besproken en besloten in de bezochte kernen? Klik daarvoor rechts in het menu de verslagen per kern aan.

Vragen of suggesties?

Bel naar (071) 3327272 of mail naar info@kaagenbraassem.nl en vraag naar de projectleider Kernen in hun Kracht.

  • Monitor initiatieven Kernen in hun Kracht

    In de monitor treft u een lijst waarin alle initiatieven per kern uit het traject Kernen in hun Kracht, zijn samengevat.

    Lees meer >