U bevindt zich hier: Home > Wonen en Leven > Werk en inkomen > Beleid

Beleid

“Werk is de beste sociale zekerheid. Daarom vragen we iedereen iets te doen: de werkzoekende, de gemeente, de instantie. Samen gaan we uit van de kracht van mensen. Lukt het niet om betaald werk te krijgen, dan proberen we om bij de mensen structuur en regelmaat te brengen door hen bijvoorbeeld in contact te brengen met vrijwilligersorganisaties. Sociaal actief maken en mensen uit hun isolement halen. We maken het inkomensbeleid dus activerender. Daar bedoelen we mee, dat we bij alle regelingen gaan toetsen of ze bijdragen aan het meer laten deelnemen aan de maatschappij. Kunnen we bijvoorbeeld zorgen voor een lidmaatschap van een vereniging of een computerregeling treffen in plaats van categoriale bijzondere bijstand verlenen. Speerpunt hierbij zijn kinderen uit minder draagkrachtige gezinnen. Zij worden ondersteund. Ook gaan we drempels weghalen bij werkgevers om mensen met afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen. We gaan dus ons stinkende best doen om iedereen betrokken te laten zijn bij de samenleving. Doe je niet mee of maak je misbruik van de situatie, dan word je keihard aangepakt.” Dit zegt Floris Schoonderwoerd, wethouder Samenleving in Kaag en Braassem naar aanleiding van het beleidsplan Rijnstreek Werkt.

De bestuurders werk en inkomen van de vijf gemeenten (Alphen aan den Rijn, Boskoop, Rijnwoude, Nieuwkoop en Kaag en Braassem) vinden het belangrijk om samen te werken om hun gemeenschappelijke doel te bereiken, namelijk “alle inwoners van de rijnstreekgemeenten hebben een fatsoenlijk bestaansniveau en zijn financieel zelfredzaam doordat zij werken naar vermogen, bij voorkeur in een reguliere betaalde baan.”

Serviceplein Alphen aan den Rijn

De stijgende werkloosheid vraagt om een actieve aanpak. Er is gestart met het Serviceplein waar we werken aan een integrale intake. De gezamenlijke ambitie van de gemeenten met de komst van het Serviceplein is het bieden van excellente dienstverlening; laagdrempelig en integraal op één herkenbare locatie aangeboden. 

Meer informatie: Beleidsplan Rijnstreek werkt (Pdf).