Mantelzorg

Mantelzorg

Mantelzorg is onbetaalde zorg voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende partner, ouder, kind of ander familielid, vriend of kennis. Mantelzorg is vaak langdurig en intensief. Meestal gaat het om verzorging van meer dan acht uur per week, of duurt het langer dan drie maanden achtereen. Mantelzorgers zijn geen professionele zorgverleners, maar hebben een persoonlijke band met degene voor wie ze zorgen. Het gaat bij mantelzorg niet om de dagelijkse verzorging van een kind of ander familielid.

Mantelzorg is geen vrijwilligerswerk

Er is een groot verschil tussen vrijwilligerswerk en mantelzorg. Je kiest er niet voor om mantelzorger te worden. Het overkomt je, omdat je een emotionele band hebt met degene die zorg nodig heeft. Mantelzorgers zorgen misschien wel 24 uur per dag, ze kunnen de zorg niet zomaar beëindigen en verrichten soms verpleegkundige handelingen.

Het zijn of worden van zorgvrijwilliger is een bewuste keuze. Als je start als zorgvrijwilliger, is er (nog) geen sprake van een emotionele band met de hulpbehoevende. Daarnaast zorg je voor een afgebakende tijd (bijvoorbeeld een dagdeel per week) en kun je de zorg op eigen initiatief beëindigen. Zorgvrijwilligers werken in georganiseerd verband en verrichten geen verpleegkundige handelingen

In ons digitaal loket vindt u meer informatie over:

Via de website van De Driemaster kunt u meer informatie vinden over mantelzorg. De Driemaster is op zoek naar zorgvrijwilligers. Heeft u interesse? Kijk dan eens op de vacaturebank

WeHelpen nu ook in Kaag en Braassem

WeHelpen, de website waarop mensen hulp kunnen aanbieden en vragen, is er nu ook speciaal voor inwoners van Kaag en Braassem. Van de hond uitlaten tot boodschappen doen. En van de heg snoeien tot schilderles. U vindt het allemaal op www.wehelpen.nl/kaagenbraassem. Deelname aan WeHelpen is mogelijk gemaakt door De Driemaster en Tom in de Buurt.