Varen en zwemmen

Naar buiten en dan het liefst op het water. Vooral in de waterrijke omgeving van Kaag en Braassem! Informatie over watersport en recreatie op en rond de Kagerplassen, Braassemermeer en de Wijde AA vindt u op de toeristische website  www.rondomkaagenbraassem.nl.

 • Vaarvergunning en vaarregels

  Op bepaalde delen van het water in en om de gemeente is voor het varen op de motor een vaarvergunning vereist. Klik op de link om te zien welke gebieden dit zijn en waar u een vaarvergunning kunt u aanvragen. Hier leest u ook welke regels op het water gelden.  

  Op het Braassemermeer geldt een snelvaarverbod. Er mag niet sneller worden gevaren dan 12 km per uur. Als u op het Braassemermeer sneller wilt varen dan 12 km per uur, dan heeft u een ontheffing nodig.

 • Zwemwaterkwaliteit

  Tot oktober, het einde van het zwemseizoen, vindt u op www.zwemwater.nl informatie over de waterkwaliteit bij officiële zwemlocaties. In Kaag en Braassem zijn meerdere van deze locaties. Controleer voordat u verkoeling in het water zoekt of het water schoon genoeg is om in te zwemmen. Dat kan via de website www.zwemwater.nl,via de app Zwemwater of via de zwemwatertelefoon 800 – 9036 (tussen 08.30 uur en 16.30 uur).

  Waarom kwaliteit controleren?

  Het zwemmen in oppervlaktewater brengt bepaalde risico’s met zich mee. Dat kunnen fysieke risico’s zijn maar ook biologische risico’s. Denk aan algenbloei (blauwalg)die gezondheidsklachten kan veroorzaken. Is er een bepaald risico, dan geeft de overheid een waarschuwing, negatief advies of in het ergste geval een zwemverbod.

  Zwemwater.nl is een initiatief van de Rijkswaterstaat, Unie van Waterschappen en Interprovinciaal Overleg.