U bevindt zich hier: Home > Wonen en Leven > Wonen en bouwen

Wonen en bouwen

Hier vindt u alles wat u wilt weten over de bouwplannen van de gemeente en wat u moet doen als u zelf wilt gaan (ver)bouwen.

Met de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) heeft de overheid de vergunningen voor bouwen, wonen, monumenten, ruimte, natuur en milieu samengevoegd in de omgevingsvergunning. U kunt hierdoor verschillende vergunningen in één keer regelen. Wilt u een vergunning aanvragen of een melding doen, kijk dan bij Omgevingsvergunning.

Wilt u weten wat de bestemming van een bepaald gebied is, bijvoorbeeld omdat u wilt (ver)bouwen? Kijk dan bij bestemmingsplannen.

Ter inzage

De verleende omgevingsvergunningen en omgevingsvergunningen die ter inzage liggen, worden bekend gemaakt via het digitale Gemeenteblad op officiëlebekendmakingen.nl > Omgevingsvergunningen.

Ook alle nieuwe (ontwerp)bestemmingsplannen die ter inzage liggen, worden bekend gemaakt via het digitale Gemeenteblad dat uitkomt op officiëlebekendmakingen.nl > Bestemmingsplannen.

Het digitale Gemeenteblad heeft een attenderingsservice. Als u zich hiervoor aanmeldt, dan ontvangt u de officiële bekendmakingen per e-mail. U kunt zelf met postcodes aangeven van welk gedeelte van de gemeente u berichtgevingen wilt ontvangen. Wilt u ook bekendmakingen ontvangen die voor de hele gemeente gelden? Dan vult u ook de postcode van het gemeentehuis in: 2371 AS. Klik hier om u aan te melden voor de attenderingsservice.

Vergunningsvrij bouwen

Per 1 november 2014 zijn de regels over vergunningsvrij bouwen gewijzigd. De wijzigingen kunt u terugvinden via www.overheid.nl. Via www.omgevingsloket.nl kunt u een check doen of uw bouwwerk vergunningsvrij of met vergunning uitgevoerd kunnen worden. Kijk voor meer informatie in de Publieksbrochure vergunningvrij bouwen (pdf).

Duurzaam Bouwloket

Het  Duurzaam Bouwloket biedt gratis en onafhankelijk advies over duurzaam (ver)bouwen, energie besparen en energie opwekken. De gemeente verleent geen subsidie voor energiebesparende maatregelen. In sommige gevallen verleent de rijksoverheid nog subsidie. Informatie hierover vindt u op www.energiesubsidiewijzer.nl.