2018-01-06 Speech Koninklijke Onderscheiding Van Veen

Beste aanwezigen,

Wat bijzonder dat ik vandaag aanwezig mag zijn bij het vieren van uw verjaardag. Ik had dan wel geen officiële uitnodiging gehad, maar ben zo vrij geweest om hier te verschijnen. Want betrokken inwoners staan altijd heel hoog op mijn lijstje. Van harte gefeliciteerd dus.

Ik had eigenlijk het plan om u straks te ontmoeten op de nieuwjaarsreceptie van DOSR, maar ik heb begrepen dat u daar vandaag niet naartoe kan omdat het vieren van uw eigen verjaardag daar natuurlijk toch net voorrang voor krijgt. En het is leuk dat de betrokken mede-vrijwilligers van DOSR ook op uw verjaardag komen. Dat laat zien hoe belangrijk de club voor u is.

Een mooie vereniging die al vanaf 1927 actief is in onze gemeente. Een bloeiende vereniging met enorm veel teams in de verschillende leeftijdscategorieën, waar wekelijks weer mooie sportieve prestaties geleverd worden. Op een prachtige accommodatie hier in de Veen. Maar DOSR is ook een vereniging die méér is dan voetbal. Als ik op de website kijk kan ik alleen maar concluderen dat DOSR zorgt voor alles wat een vereniging zou moeten zijn. Sport, in combinatie met sociale activiteiten. Klaverjassen, Olympische spellen, darts, bingo, sportthema-avonden; te veel om op te noemen.

En dat kan alleen maar met de inzet van die vele vrijwilligers. Want die prachtige velden, het begeleiden van alle teams, de gezellige activiteiten, overal zijn bevlogen vrijwilligers voor nodig.  Vandaag wil ik u als een van die enorm betrokken en actieve vrijwilligers in het zonnetje zetten.

U bent al vanaf 1963 actief voor DOSR. In de eerste 10 jaar vooral als jeugdleider voor verschillende jeugdteams, waarbij alles altijd tot in de puntjes geregeld was. In diezelfde periode bent u ook actief geweest als scheidsrechter voor de vereniging. En dat is echt niet de meest makkelijke rol, maar met u als scheids verliepen de wedstrijden prima. In 1978 trad u toe tot het bestuur in de rol van jeugdsecretaris. Als aanspreekpunt voor de jeugd zorgde u voor een vloeiend proces als het gaat om informeren, administreren en verbinden. Die rol heeft u ook ruim tien jaar ingevuld. En, als dat nog niet genoeg was, bent u vanaf 1969 tot op de dag van vandaag betrokken bij het onderhoud op dit mooie sportpark. Van onderhoud aan het groen tot reclameborden en tribunes; zonder u zou de boel er niet zo mooi bijstaan.

Het bestuur van DOSR is trots en blij met u, net als de leden van de vereniging. Maar ook Koning Willem-Alexander  deelt deze trots. Ik sta hier vanmiddag uit naam van de Koning, als Rijksambtenaar van de Kroon. Wellicht heeft u dat al gezien aan mijn ambtsketen, waarvan vandaag niet het wapen van de gemeente Kaag en Braassem naar voren hangt, maar het Rijkswapen. Ik heb de eer om u te bedanken voor uw bijzondere bijdrage aan de samenleving. Namens de Koning mag ik u daarvoor de versierselen opspelden die bij een Koninklijke Onderscheiding horen. U wordt benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau!

U bent een voorbeeld voor de vereniging en voor andere organisaties die met de inzet van vrijwilligers de vereniging draaiende houden. Dit is wat de maatschappij zo mooi maakt. Dank daarvoor. De onderscheiding is bij u dan ook volkomen op zijn plaats. Een prachtig boegbeeld voor alle vrijwilligers bij DOSR. Ik wens u een geweldig sportief en mooi 2018 toe! En een fijne verjaardag natuurlijk!