2018-03-22 Speech Koninklijke erepenning Watersportvereniging

Geachte aanwezigen,

Precies 100 jaar geleden, op 22 maart 1918, kwam een aantal actieve inwoners van Roelofarendsveen bij elkaar om een zeilvereniging op te richten. Vandaag sta ik hier om getuige te zijn van het 100-jarig jubileum van Watersportvereniging Braassemermeer. En dat is bijzonder.

De vereniging werd opgericht onder de naam Zeilvereniging ‘Steeds Sneller’, Een vereniging die al in het eerste jaar van het bestaan wedstrijden organiseerde. Wedstrijden waar boten en praamen aan deel mogen nemen. Ik heb het even opgezocht; een praam werd toen vooral gebruikt voor het vervoer van landbouwproducten en vee. Mooi dat deze boten toen ook al acteerden in de wedstrijden van de zeilvereniging. Voor een bedrag van 1 gulden 50 mocht je al deelnemen.

Eind 1922 wordt de naam van de vereniging veranderd in ‘Zeilvereniging Braassemermeer’ en sluit de vereniging zich aan bij de landelijke bond.

In de periode van de oorlog liggen de zeilactiviteiten vrijwel stil. Na de oorlog is er weer volop actie en neemt het aantal activiteiten en wedstrijden snel toe. Studentenwedstrijden, wedstrijden in de Regenboogklasse; het Braassemermeer bruist! En daarmee groeide de vereniging ook uit haar jasje. In 1966 hebben jullie een mooie nieuwe plek gevonden met de nieuwe jachthaven aan de Noorderhem. (vanaf de ‘oude’ jachthaven de Braasssem)

Met deze nieuwe thuishaven werd de vereniging een Gerenommeerd opleidings- en trainingscentrum voor wedstrijdzeilers. Er is een enorme lijst aan topsporters voortgekomen uit de vereniging. Nationale en internationale kampioenen, Olympische medailles, de lijst aan kampioenen is lang en wordt nog steeds langer. Geweldig om dat binnen de gemeente te hebben, daar zijn we enorm trots op!

Ik kan wel stellen dat de vereniging zowel op evenementengebied (denk aan de Jaarlijkse Paasregatta met optimisten uit de hele wereld) en op topsportgebied een enorme bijdrage aan de zeilsport levert.  

Ik wil het bestuur van de vereniging, maar ook alle andere vrijwilligers die in die 100 jaar een bijdrage hebben geleverd, dan ook enorm feliciteren met deze mijlpaal. En ik ben er trots op dat ik het bestuur vanavond de Koninklijke Erepenning mag overhandigen. Met de watersportvereniging zetten jullie Kaag en Braassem nationaal en internationaal op de kaart. Met de wind in de zeilen op weg naar de volgende 100 jaar!