Eikenprocessierups in onze gemeente

De eikenprocessierupsen zitten in grote delen van Nederland en zorgen voor veel overlast. Dit jaar zijn ze voor het eerst in gemeente Kaag en Braassem gevonden. De haartjes van de rupsen kunnen gezondheidsklachten veroorzaken.

De gemeente markeert bomen, waarvan bekend is dat er rupsen in zitten, met een rood-wit lint met de opdruk 'Pas op!! Processierups!'. Wij proberen de rupsen en nesten weg te halen. Ook als er geen lint hangt, kunnen er toch eikenprocessierupsen zijn. Let dus altijd op in de buurt van eikenbomen. Zorg voor een goede bedekking van de huid van hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten bij de eikenbomen. Vermijd contact met rupsen, (oude) brandharen, spinselnesten en vervellingshuidjes zoveel mogelijk. Maak kinderen attent op het gevaar van de eikenprocessierups. Wilt u meer weten over het voorkomen van gezondheidsklachten? Kijk dan op de website van het RIVM.

Melding doen

Wanneer u rupsen of nesten ziet, geeft u dit aan ons door via een Melding Openbare Ruimte. Vermeld daarbij de precieze locatie. Als u een foto heeft gemaakt, dan kunt u deze mee sturen. U kunt uw melding ook telefonisch aan ons doorgeven via 071 332 72 72.

Bestrijding in eigen tuin

Als u in uw eigen tuin te maken heeft met eikenbomen met eikenprocessierupsen, dan bent u zelf verantwoordelijk voor het beheersen of bestrijden. Het advies is om bij overlast een deskundig bedrijf in te huren en niet zelf de rupsen te bestrijden. Bij twijfel kunt u advies aan ons vragen via een Melding Openbare Ruimte. Vermeld daarin duidelijk dat het om een vraag om advies gaat.

Wat te doen bij klachten?

Heeft u toch klachten, dan is het belangrijk om te voorkomen dat de brandharen zich verder over het lichaam verspreiden. Probeer bij jeuk niet te krabben en de huid direct na blootstelling met plakband te strippen. Spoel de huid en de ogen daarna met lauw water af. De brandharen zijn niet gemakkelijk te verwijderen uit kleding. Het beste is om kleding die besmet is met brandharen heel grondig te wassen (liefst op 60ºC). Meestal verdwijnen de klachten binnen enkele dagen tot 2 weken vanzelf. Bij hevige jeuk kunnen middelen tegen de jeuk, zoals zalf op basis van menthol, verlichting geven. Zijn de klachten ernstiger, neem dan contact op met uw huisarts.

Eikenprocessierupsen