Duurzaam Bouwloket

Duurzaam Bouwloket geeft u onafhankelijke informatie en advies over duurzaam (ver)bouwen van uw woning met subsidie of duurzaamheidslening.

Energiebesparende maatregelen kunnen de energierekening flink omlaag brengen. Welke maatregelen getroffen kunnen worden en hoe, is voor veel mensen onbekend. Daarom is het belangrijk gebruik te maken van het Duurzaam Bouwloket. U kunt via de website, per e-mail of telefonisch bij het Duurzaam Bouwloket terecht voor al uw vragen over kwaliteitsverbetering en besparingsmogelijkheden. Ook staat het Duurzaam Bouwloket regelmatig op markten en zijn ze aanwezig bij informatiebijeenkomsten. Op www.Duurzaambouwloket.nl  vindt u informatie, stappenplannen en subsidie mogelijkheden. U kunt ook mailen naar info@duurzaambouwloket.nl of bellen met 072 743 39 56.

Duurzaamheidslening

Als huiseigenaar kunt u een duurzaamheidslening aanvragen. Die kunt u gebruiken voor een aantal energiebesparende maatregelen in en aan uw woning. Bijvoorbeeld voor zonnepanelen, raam- of dakisolatie. U kunt minimaal € 2.500 en maximaal € 10.000 lenen. U kunt de duurzaamheidslening aanvragen via het formulier duurzaamheidslening aanvragen (Word.doc). De gemeente beoordeelt of uw aanvraag aan de voorwaarden voldoet. Daarna ontvangt u een toewijzingsbrief of een afwijzingsbrief van de gemeente. Met de toewijzingsbrief kunt u de lening aanvragen bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). De toewijzing is pas definitief als de financiële toets door SVn positief is. Het SVn betaalt de lening aan u uit via een bouwkrediet.

Let op. Vanwege de populariteit rondom de duurzaamheidslening kan het zijn dat niet iedereen gebruik kan maken van het fonds waaruit de duurzaamheidsleningen worden verstrekt.

Energie bespaarbon

Wanneer u een woningeigenaar bent, kunt u € 70,- euro terugkrijgen voor verschillende ‘kleine’ energiebesparende maatregelen. Gemeente Kaag en Braassem heeft in een regionale samenwerking de energiebespaar-voucher ontwikkeld om verduurzaming van uw woning te stimuleren.

Samen met u wil de gemeente aan de slag om vandaag nog te starten met het besparen van energie, zodat u een lagere energierekening hebt. En, zodat we in Kaag en Braassem stoppen met het onnodig verbruiken van energie. Iedere woningeigenaar kan een voucher aanvragen.

Hoe werkt het?

 • Stuur een e-mail naar infolijn@swo-kaagenbraassem.nl met uw naam en adresgegevens. Woont u in Leimuiden, dan kunt u een e-mail met uw naam en adresgegevens sturen naar leimuidenduurzaam@gmail.com.
 • De energiecoach uit uw dorp komt langs met uw persoonlijke voucher, een informatieve folder en hij of zij geeft u aanvullende uitleg waar u de voucher precies voor kunt gebruiken en hoe u de voucher kunt verzilveren.
 • Bij de aanschaf van uw aankoop van kleine energiebesparende maatregelen krijgt u achteraf dan het bedrag, of een gedeelte ervan (tot maximaal € 70,- euro) terug.

  U kunt ook verschillende aankopen combineren maar het bedrag dat u retour ontvangt is nooit meer dan € 70,- euro. Daarnaast geldt: er zijn maar een beperkt aantal vouchers beschikbaar. Dus op = op! Deze actie loopt in Kaag en Braassem tot uiterlijk op 31 maart 2021.

Subsidiecheck

Bent u bezig met het verduurzamen van uw woning en gaat u energiebesparende maatregelen toepassen? Doe dan de gratis subsidiechek via het gemeentelijk Duurzaam Bouwloket. Deze check is er voor inwoners en ondernemers. Geef aan welke maatregelen u wilt toepassen. Zo ontdekt u of er landelijke, regionale of lokale subsidieregelingen zijn. De adviseurs zoeken het voor u uit. Het Duurzaam Bouwloket geeft ook informatie over verschillende energiebesparende maatregelen. 

Zon-op-Dak-scan voor agrarische ondernemingen

LTO Noord heeft samen met gemeente Kaag en Braassem, Liander, Rabobank en Provincie Zuid-Holland een gebiedsgerichte aanpak ontwikkeld om zonnepanelen op agrarische daken te stimuleren. De Zon-op-Dak-scan geeft de agrariër een uniek inzicht in de technische en financiële mogelijkheden met betrekking tot de eigen daken. Hierbij kunt u denken aan hoeveel panelen er op zouden kunnen liggen, eventuele asbestsanering, de aansluiting op het net en of er eventuele netverzwaring nodig is, de terugverdientijden van de gehele installatie, eventuele subsidiemogelijkheden, tips over het verzekeren etc. Voor meer informatie en het aanmelden voor een scan, ga naar de website van LTO Noord.

Tips

Als u duurzame maatregelen neemt, spaart u het milieu en uw portemonnee. Ook maakt u uw woning comfortabeler en energiezuiniger. U kunt bijvoorbeeld:

 • overschakelen op groene energie
 • een zonneboiler voor warm water aanschaffen
 • zonnepanelen (PV-panelen) op uw dak plaatsen zodat u voortaan zonne-energie gebruikt
 • uw huis goed isoleren
 • Wilt u weten wat u zelf nog in huis kunt (laten) verbeteren? Vul dan de vragenlijst in op www.Verbeterjehuis.nl  
 • Op MilieuCentraal.nl vindt u informatie over isoleren en besparen. MilieuCentraal adviseert ook over keurmerken, onderhoudstips en kwaliteit van materialen, handig als u zelf aan de slag gaat in huis.