Trouwen

Wilt u trouwen in de gemeente Kaag en Braassem? Naast trouwen in het gemeentehuis of bij één van de aangewezen trouwlocaties, is het ook mogelijk om op een plek van uw eigen keuze te trouwen.

De datum

Eén van de eerste voorbereidingen op het huwelijk is het vastleggen van de datum. De datum van uw trouwceremonie is het gemakkelijkst te bepalen door de beschikbaarheid van de trouwlocatie na te gaan.

Melding van voorgenomen huwelijk (ondertrouw)

Voordat u kunt trouwen, moet u uw voorgenomen huwelijk melden(vroeger ondertrouw). Dat kan maximaal een jaar en minimaal twee weken voor de trouwdatum. U doet de melding door onderstaand formulier in te vullen en retour te sturen aan de gemeente.

Formulier - Melding van voorgenomen huwelijk (Pdf) - Formulier - Melding van voorgenomen huwelijk (Word)

Een partner die geen Nederlander is maar wel in Nederland verblijft, moet het formulier Huwelijksaangifte + verblijfsrecht invullen:

Formulier - Melding van voorgenomen huwelijk + verblijfsrecht (Pdf)Formulier - Melding van voorgenomen huwelijk + verblijfsrecht (word)

Wanneer u staat ingeschreven in de gemeentelijke basisadministratie hoeft u geen officiële documenten te overleggen.

Bent u niet ingeschreven in de gemeentelijke basisadministratie, neemt u dan contact op met team Burgerzaken via 071 3327272. Informeer vooraf bij de gemeente welke documenten u precies moet meenemen. Vaak beschikt de gemeente al over bepaalde documenten (bijvoorbeeld de inschrijving in de BRP of uw geboorteakte):

 • beiden een geldig identiteitsbewijs waaruit uw nationaliteit blijkt
 • een kopie van de geldige paspoorten of Nederlandse identiteitskaarten van uw getuigen, waarop alle voornamen staan vermeld
 • een partner die geen Nederlander is en in Nederland verblijft, moet het formulier Melding van voorgenomen huwelijk + verblijfsrecht invullen.

Let op

Een huwelijk is mogelijk zowel tussen een man en een vrouw als tussen twee mensen van gelijk geslacht. U moet wel ‘huwelijksbevoegd’ zijn. Heeft u buitenlandse documenten nodig, regel deze dan voordat u een afspraak maakt. Vaak moeten buitenlandse documenten worden vertaald, gelegaliseerd en geverifieerd.

 • de afschriften mogen niet ouder zijn dan een half jaar
 • bent u in het buitenland geboren of hebt u daar gewoond? Dan moeten er extra documenten aangeleverd worden. Neemt u in dit geval contact op met team Burgerzaken via 071 3327272.

Trouwambtenaar

Ieder huwelijk wordt voltrokken door een Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand (BABS). Er zijn in gemeente Kaag en Braassem verschillende trouwambtenaren. Het is ook mogelijk iemand tijdelijk als BABS te benoemen. Neem hiervoor contact op met team Burgerzaken via 071 3327272.

Beperkte gemeenschap van goederen

Een huwelijk of partnerschap is na 1 januari 2018 niet meer automatisch in gemeenschap van goederen, maar geldt de beperkte gemeenschap van goederen. Meer informatie vind u op de website www.notaris.nl/beperkte gemeenschap van goederen .

Kosten

De prijs is afhankelijk van uw wensen. Zo kunt u op maandagochtenden eenvoudig, maar gratis trouwen. Ook is het flitshuwelijk een mogelijkheid. U kunt er ook voor kiezen om uw huwelijk in het weekend te voltrekken, met een rode loper en onder begeleiding van het carillon. Hieronder vindt u alle tarieven:

 • Gratis huwelijk: maandag om 08.30 en 09.00 uur
 • Flitshuwelijk: dinsdag en donderdag om 10.30 en 11.00 uur € 162,10
 • Gewoon huwelijk: maandag t/m donderdag, vrijdag tot 12.00 uur € 389,15
 • Gewoon huwelijk: vrijdagmiddag € 529,45
 • Gewoon huwelijk: zaterdag van 09.00 tot 17.00 uur € 692,60
 • Als u een trouwboekje wilt, kost u dit € 35,00.

De prijzen voor trouwen op locatie bestaan uit leges plus een toeslag van € 125,55. Dit zijn alleen gemeentelijke kosten. Houdt u er rekening mee dat de trouwlocatie ook nog huur rekent. Informeer hiernaar bij de trouwlocatie.

U kunt alleen met pin betalen.