Paspoort

Als u naar het buitenland reist, heeft u een geldig reisdocument nodig. Een paspoort is een reisdocument dat voor alle landen van de wereld geldig is. Een paspoort is ook een identiteitsbewijs waarmee u in Nederland kunt voldoen aan de identificatieplicht en dat u kunt gebruiken om zich te legitimeren, bijvoorbeeld bij het openen van een bankrekening. Iedereen vanaf 14 jaar is verplicht een eigen identiteitskaart of paspoort te hebben. Voor kinderen tot 14 jaar is dit niet verplicht, maar gaat u op vakantie naar het buitenland dan is het wel noodzakelijk om een identiteitskaart of paspoort aan te vragen voor uw kind.

Spoedaanvraag reisdocumenten

Paspoort snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Als een spoedaanvraag van maandag t/m donderdag vóór 14.00 uur wordt ingediend, kunt u het document de volgende werkdag vanaf 10.00 uur afhalen. Op vrijdag ingediend vóór 14.00 uur is het document op maandag vanaf 13.00 uur af te halen. Ingediend op vrijdag na 14.00 uur of aangevraagd op zaterdag, dan ligt het document dinsdag vanaf 10.00 uur klaar. Voor een spoedaanvraag betaalt u meer dan voor een gewone aanvraag. Heeft u uw oude paspoort of identiteitskaart niet meer, dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk.

Paspoort kwijt of gestolen

Bij verlies of diefstal van uw paspoort ondertekent u een vermissingsverklaring bij de gemeente. U betaalt hiervoor geen extra kosten. Bij verlies of diefstal in Nederland is het niet nodig om aangifte te doen bij de politie. Is uw paspoort in het buitenland verdwenen, dan moet u voor uw reisverzekering bij de politie in het buitenland aangifte doen.
Met ingang van 5 november 2016 is het niet meer toegestaan om een gevonden paspoort retour te geven. Elk gevonden paspoort wordt vernietigd.

Reizen met kinderen

Sommige landen buiten het Schengengebied eisen een bewijs dat de meereizende volwassene de ouder is of het gezag heeft. Voor een alleen reizende ouder met een andere achternaam dan het kind kan dit problemen geven bij de douane. Lees meer over grenscontrole bij verre reizen op de website van de Marechaussee.

Toestemming

Voor kinderen onder de 18 jaar is toestemming nodig van beide ouders én kopie legitimatiebewijs van beide ouders of van degene die alleen het gezag over het kind heeft. Dit kan schriftelijk of ter plekke. Download het formulier Toestemming voor aanvraag paspoort of ID-kaart voor kinderen (pdf). Kan of wil één van de ouders geen toestemming geven? U kunt vervangende toestemming voor een reisdocument voor een kind aanvragen bij de rechtbank in Den Haag.Kan of wil één van de ouders geen toestemming geven? U kunt vervangende toestemming voor een reisdocument voor een kind aanvragen bij de rechtbank in Den Haag.

Zakenpaspoort

Een zakenpaspoort is een gewoon paspoort, maar dan met het dubbele aantal bladzijden: 64 in plaats van 32 bladzijden. Dat is handig als u regelmatig reist (zakelijk of privé) en extra ruimte nodig heeft voor douanestempels en visa. Als u een zakenpaspoort aanschaft, kunt u niet ook nog een normaal paspoort aanvragen. Een zakenpaspoort is tien jaar geldig voor alle landen in de wereld.

Tweede paspoort

Als u vaak naar het buitenland gaat, kunt u een tweede paspoort nodig hebben. Dit kan nodig zijn in de volgende situaties:

 • als u vaak landen bezoekt die in conflict zijn met elkaar. Het kan dan voorkomen dat u problemen krijgt met de stempels in uw paspoort
 • als u vaak naar landen reist waar u een visum voor nodig heeft. Het kan dan voorkomen dat u door de visumaanvraag niet op tijd uw paspoort terug heeft, omdat het paspoort nog bij de ambassade ligt.

In beide gevallen moet het gaan om een land waar niet met de Nederlandse identiteitskaart naartoe kan worden gereisd.
U kunt een tweede paspoort onder de volgende voorwaarden aanvragen:

 • uw eerste paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn
 • een tweede paspoort is 2 jaar geldig
 • u moet kunnen aantonen dat u in aanmerking komt voor een tweede paspoort door overlegging van bewijsstukken. Dit is bijvoorbeeld een boeking van een reis naar een land dat volgens de lijst van Buitenlandse Zaken conflicteert met een land waarvan in het eerste paspoort een visum zit.

Vluchtelingenpaspoort

Vluchtelingen die in Nederland wonen of verblijven, kunnen een vluchtelingenpaspoort aanvragen. U komt in aanmerking voor een vluchtelingenpaspoort als u:

 • een vluchtelingenstatus heeft
 • een geldige verblijfsvergunning (Type III of IV) heeft.

Vreemdelingenpaspoort

Een vreemdelingenpaspoort is een reisdocument voor niet-Nederlanders. U komt in aanmerking voor een vreemdelingenpaspoort als u:

 • geen paspoort van uw eigen land kunt krijgen
 • een geldige verblijfsvergunning (Type I of II) heeft
 • geen vluchtelingenstatus heeft.

Afspraak maken 

Het aanvragen en ophalen van een paspoort doet u zelf (dit geldt ook voor minderjarigen). Wilt u een nieuw paspoort aanvragen of uw pas ophalen, dan moet u hiervoor een afspraak maken. Voor iedere persoon moet een aparte afspraak gemaakt worden. U betaalt de kosten bij het aanvragen. Het paspoort ligt na 5 werkdagen voor u klaar.

Meenemen

Neem het volgende mee als u uw paspoort komt aanvragen:

Kosten

 • jongeren t/m 17 jaar 53,95
 • vanaf 18 jaar € 71,35

Extra kosten in verband met spoedaanvraag € 48,60.

Tegen een vergoeding van € 6,- laat u in het gemeentehuis 8 pasfoto's maken. Neemt u alstublieft deze € 6,- mee in muntgeld.
Let op: het fotohokje in het gemeentehuis is niet geschikt voor personen die volledig rolstoelgebonden zijn.