Gemeente vraagt om in 2025 geen kleding bij restafval te gooien
Textielinzamelaar Sympany en de gemeente roepen op om in 2025 geen textiel meer in het restafval te gooien. Beiden kijken positief terug op het afgelopen jaar. In 2024 is meer kleding ingezameld dan in 2023. Maar nog steeds wordt bijna de helft van het afgedankte textiel bij het restafval gegooid.
Vorig jaar is 119.000 kilo ingezameld ten opzichte van 114.000 kilo in 2023. Omdat veel kleding nog van goede kwaliteit is, zal het grootste deel naar tweedehandswinkels gaan en opnieuw gedragen kunnen worden. Charles Graft, directeur van stichting Sympany: “Er is 4% meer kleding ingezameld en daar bedanken we de inwoners voor. Wij verwerken dat zo duurzaam mogelijk.”
Oproep
Beide partijen roepen op geen kleding bij het restafval te gooien. Charles Graft: “We zien de afgelopen jaren een lichte verbetering maar nog steeds wordt bijna de helft verkeerd weggegooid. Dit gaat de verbrandingsoven in en deze grondstoffen zijn dan helaas voorgoed verloren.”
Nieuwe wet
“Nederland is een van de koplopers in Europa. Met de containers hebben we een goede inzamelstructuur. Maar dit moet verder verbeterd worden. De nieuwe wet, de Uitgebreide Producentenverantwoordelijkheid, geeft aan dat we de komende vijf jaar 50% meer moeten inzamelen. Als we dit met z’n allen doen, gaat dit zeker lukken.”
Sympany benadrukt dat ook kapot of versleten kleding en overig huishoudelijk textiel gewoon in de container gegooid kan worden. Charles Graft hierover: “Ook handdoeken, tafellakens, beddengoed en zelfs knuffels zijn welkom. Veel mensen weten dat niet of twijfelen erover. Hier willen wij graag iedereen op wijzen.”
Grote milieu impact
Met de inzameling van textiel bespaarden de inwoners in Kaag en Braassem samen maar liefst 1.270.000 kilo CO2 en 80.400.000 liter water. “Dit zijn enorme getallen. Om de inwoners een idee te geven: het gaat om meer dan 1.608 grote tankwagens met water, een file van maar liefst 40 kilometer. Het laat zien hoeveel water er nodig is om al dat textiel te produceren en hoe belangrijk het is om die grondstoffen niet bij het restafval te gooien.”
Verspilling
“Textiel is een grote milieu belaster. Als textiel verkeerd wordt weggegooid, verspillen we veel grondstoffen. Dit is makkelijk te voorkomen door al je textiel in de container te doen. Of het nu kapot is of niet. Dat is het beste voor onze aarde en dus voor onszelf”, aldus Charles Graft.
Vind de dichtstbijzijnde kledingcontainer via de website van Sympany.