Vijf nieuwe drinkwatertappunten in Kaag en Braassem

Er komen vijf nieuwe openbare drinkwatertappunten in de gemeente Kaag en Braassem. Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met de plaatsing van de tappunten in samenwerking met drinkwaterbedrijf Oasen.

De nieuwe drinkwatertappunten komen in Roelofarendsveen (kruising Zuidhoek-Wijde Aa), Hoogmade (Noordeinde bij de picknickplaats), Rijnsaterwoude (Schoolhuis), Oud Ade (hoek Leidseweg en Kolk), en Woubrugge (bij de Dorpskerk).

Tijdens bijeenkomsten waar inwoners konden meedenken over recreatie in de gemeente werd de behoefte aan meer openbare plekken om drinkwater te tappen duidelijk. Bij de keuze voor de locaties is rekening gehouden met de afstand tot bestaande drinkwaterleidingen, de ligging ten opzichte van recreatieve routes en de verdeling over de gemeente. Een aantal locaties die op het eerste gezicht het meest geschikt leken, zijn daardoor afgevallen.

Wethouder recreatie Nick van Egmond: “Een groenblauwe gemeente als Kaag en Braassem zet aan tot bewegen. De drinkwatertappunten zijn dan ideaal voor een gezonde dorstlesser onderweg. Met deze tappunten zetten we een nieuwe stap om ons te blijven ontwikkelen als recreatiegemeente voor mensen binnen én buiten de gemeente.”

Bas Bouwman, sectormanager Klant & Bedrijfsvoering van Oasen: “Water drinken is de gezondste keuze, zowel thuis als onderweg. Het is goed nieuws dat we samen met de gemeente vijf nieuwe drinkwatertappunten gaan openen in Kaag en Braassem. Met deze openbare tappunten verbeteren we de toegang tot vers en betrouwbaar drinkwater in de omgeving en kunnen we met zijn allen de plastic afvalberg verminderen.”

Gezond en recreatief

Iedereen kan bij de tappunten bidons en andere flessen met vers kraanwater vullen. De gemeente en Oasen willen daarmee het hergebruik van flessen aanmoedigen en plastic afval terugdringen. De drinkwatertappunten dragen zo bij aan een gezonde en recreatief aantrekkelijke leefomgeving. Op dit moment is het enige drinkwatertappunt in de gemeente te vinden ten noordwesten van de brug in Bilderdam.

Naar verwachting kunnen de tappunten vanaf half april gebruikt worden. Oasen sluit de tappunten in de winter af vanwege kans op bevriezing.