Duurzaam en onbeperkt speelplezier

Duurzaam denken (en doen) kan op allerlei manieren. Heb jij er bijvoorbeeld al eens over nagedacht hoe je duurzamer kunt omgaan met speelgoed? En dan hebben we het niet alleen over het weggeven of verkopen van gebruikt materiaal. Er is ook een manier om geen speelgoed te kopen en tóch onbeperkt te kunnen spelen. Maak kennis met Speelotheek de Tulp.

Een kind dat speelgoed aangereikt krijgtEind juni 2024 opende Speelotheek de Tulp de deuren aan de Geestweg in Roelofarendsveen. Inmiddels kan oprichter Kirsten Huigsloot pronken met ruim 80 abonnees. Met zo’n abonnement kun je iedere drie weken speelgoed komen lenen. Je bekijkt op je gemak wat er allemaal beschikbaar is en vervolgens neem je jouw keuze (3 items per keer) mee naar huis. Speelplezier voor het hele gezin! Of bij opa en oma, die speelgoed hebben geleend voor de kleinkinderen. En dat voor 30 euro per jaar. Dus voor 2,50 euro per maand haal je niet alleen het nieuwste en populairste speelgoed in huis, maar kun je ook lekker afwisselen. Wel zo prettig als kinderen snel ergens op uitgekeken raken.

Win-win

“Een bibliotheek, maar dan voor speelgoed”, legt Kirsten simpel uit wat haar speelotheek precies is. “Een belangrijke vraag bij de aanschaf van speelgoed is: ‘vindt mijn kind dit wel echt leuk?’ Zeker in het geval van dure aankopen is dat een moeilijke afweging. Het is zonde als er niet mee wordt gespeeld. Iedereen herkent dat. Bij mij thuis belandde ook veel speelgoed op zolder. Bij de speelotheek kun je alles uitproberen. Vind je het leuk, leen je het nog eens opnieuw. Vind je het niet leuk, leen je weer iets anders. Ik zie het als win-win: het is goed voor je portemonnee én het is een duurzame manier om met speelgoed om te gaan. We delen het met elkaar.”

Het idee voor een speelotheek in Roelofarendsveen sloeg al snel aan. Bewoners en bedrijven uit Kaag en Braassem doneerden massaal speelgoed aan de stichting (er is geen winstoogmerk). Daarnaast heeft Kirsten de beschikking over een groep van ongeveer twintig vrijwilligers die haar helpen met alle werkzaamheden. “De donaties en alle hulp, dat raakt me echt”, zegt Kirsten. “Daarnaast geeft het veel voldoening dat het altijd een gezellige chaos is als we open zijn. Ik zie blije ouders, die weten dat ze geld uitsparen. En ik zie blije kinderen, die het liefst elke dag wel zouden langskomen. Daar word ik heel gelukkig van.”

Ruilmiddagen

De speelotheek leent niet alleen materialen uit, er werden ook al ruilmiddagen georganiseerd. Dan kun je speelgoed inleveren waar je naar waarde punten voor krijgt. Met die punten kun je dan weer nieuwe items uitkiezen en meenemen. Ook dat is een vorm van duurzaamheid. Handig als je van sinterklaas of de kerstman iets hebt gekregen dat niet helemaal in de smaak valt. “We hebben ook al diverse keren een speel- en knutselochtend georganiseerd in samenwerking met Saam, het bedrijf van Loes Gerards. Mét koffie en thee voor ouders. Ik zou ook wel een leuke bingo willen organiseren. Ik heb nog zoveel ideeën.”

Aan ambitie geen gebrek. “Ik zou speelgoed ook meer educatief willen inzetten”, zegt Kirsten, die de stichting combineert met een baan als pedagogisch medewerker. “Ik zie speciaal samengestelde boxen voor me voor kinderen van gescheiden ouders of boxen die helpen om verlies te verwerken. Dat zijn thema’s waar soms weinig aandacht voor is en waar mijn hart sneller van gaat kloppen. Of een project waarbij basisscholieren van groep 8 op bezoek gaan in een verzorgingshuis om samen met ouderen spelletjes te doen of te puzzelen. Met speelgoed mensen met elkaar verbinden.”

Voor de maatschappij

De maatschappelijke betrokkenheid zit diep bij Kirsten. Speelotheek de Tulp is een eerbetoon aan haar eigen vier kinderen, waarvan er tragisch genoeg nog maar twee in leven zijn. Een tweeling werd te vroeg geboren en overleed kort daarna. “Zij leven voort in mijn hart. Na het overlijden van mijn jongens leefde ik met de dag. Ik merkte steeds meer dat ik op vrijwillige basis iets voor de maatschappij wilde doen, in het bijzonder voor kinderen. Zo is het idee voor de speelotheek ontstaan. Het kost ons met zijn allen veel tijd, maar dat is het absoluut waard.”

Tot slot vertelt Kirsten nog een anekdote, die misschien wel illustratief is voor de betekenis van de speelotheek. “Net als bij een bibliotheek moet je een boete betalen als je geleende items te laat inlevert. Ik heb al een paar keer meegemaakt dat we het bedrag naar boven mogen afronden. Kun je het je voorstellen? Dat je een boete krijgt en dat je méér wilt betalen?” Speelotheek de Tulp heeft duidelijk een gunfactor.

Helpen?

Kirsten Huigsloot is overweldigd door alle steun voor Speelotheek de Tulp. “Ik krijg nog regelmatig berichten van mensen die speelgoed willen doneren. De mond-tot-mondreclame werkt goed.” Heeft de stichting nog ergens anders behoefte aan? Kirsten: “Gelddonaties zouden ons verder helpen. Daarmee kunnen we zelf nieuw speelgoed aanschaffen dat net op de markt is gebracht. Op die manier houden we een uitdagend assortiment. Met gelddonaties en sponsoring zouden we ook nieuwe ideeën kunnen uitwerken.”