Oude Wetering derde geworden tijdens Groene Stad Challenge

Oude Wetering is derde geworden tijden de derde editie van de Groene Stad Challenge. De gemeente ontving de prijs omdat zij er goed in is geslaagd het bestaande groen te behouden en de aanwezige groen te laten groeien in Oude Wetering.

De beker van de Groene Stad Challenge, gemaakt uit hout. Vastgehouden door de twee wethouders en een aantal collega's.

Om tot de ranglijst te komen heeft de Groene Stad Challenge voor de derde keer het groen in de woonomgeving van ruim 6,7 miljoen inwoners van 124 gemeenten in Nederland geanalyseerd. Oude Wetering eindigde als derde achter Nijeveen (Gemeente Meppel) en Badhoevedorp (Gemeente Haarlemmermeer).

Trots

Wethouder duurzame leefomgeving Dolf Kistemaker: "Het is een enorme eer voor onze gemeente om in de prijzen te vallen tijdens de Groene Stad Challenge. Dit is een prachtige erkenning voor het werk wat onze medewerkers van de buitendienst doen om de gemeente groener te maken. Samen met inwoners, bedrijven en de gemeente kunnen wij een groenere en duurzamere leefomgeving creëren. Dit is een mooie stimulans om door te gaan met de opgaven voor klimaat, biodiversiteit en een gezonde leefomgeving, ook in andere dorpen en wijken van de gemeente.” De prijs werd tijdens de organisatiedag uitgereikt aan de mannen van de buitendienst die al het goede werk doen door wethouders Dolf Kistemaker en Nick van Egmond.

Groenpotentie benutten

Waar in eerdere edities van de Groene Stad Challenge is geanalyseerd welke dorpen en steden het groenst zijn, is dit keer de progressie van het groen onderzocht tussen 2020 en 2022. Hoofdanalist Joeri Meliefste, expert stedelijk groen bij Sweco: “Op basis van diverse geodata bronnen (lucht- en satellietfoto’s, de BGT) weten wij dat er een enorme groenpotentie bestaat. Honderden vierkante kilometers zinloze verharding, parkeervakken, tuinen en platte daken kunnen benut worden voor stadsnatuur. Voor deze editie van de Groene Stad Challenge hebben we daarom onderzocht welke stad en welk dorp er het best in is geslaagd het bestaande groen te behouden en de aanwezige groenpotentie te benutten.”