Rampenbestrijding

Veiligheidsregio

De gemeente Kaag en Braassem valt onder de Veiligheidsregio Holland Midden.

Website Hollandsmiddenveilig.nl bij incident of crisis

In tijden van incidenten of crisis gebruikt de Veiligheidsregio Hollands Midden de website hollandsmiddenveilig.nl om u te informeren. U kunt deze website raadplegen voor informatie over de stand van zaken.

Omroep West als calamiteitenzender

Als de sirene gaat, in geval van een (dreigende) calamiteit of noodsituatie, krijgt de regionale zender de rol van officiële calamiteitenzender. TV West en Radio West (89.3 FM of via de kabel op 97.4 FM) zijn de officiële calamiteitenzenders van de regio Hollands Midden. Tijdens een (dreigende) calamiteit kan de overheid u via deze zenders informeren over de ontstane situatie en eventuele instructies over wat u het beste kunt doen. Kijk voor meer informatie op de website van Omroepwest.

NL-Alert: direct info bij noodsituatie

NL Alert is een alarmmiddel van de overheid voor de mobiele telefoon. Met een tekstbericht informeert de overheid mensen in de directe omgeving van een noodsituatie. In het bericht staat specifiek wat er aan de hand is en wat u op dat moment het beste kunt doen. Veel telefoons die in Nederland worden verkocht, zijn al ingesteld voor NL-Alert. Op sommige toestellen, zoals de iPhone, moet u dit zelf doen. 

NL-Alert niet of te laat ontvangen? Dit kan komen doordat op dat moment slecht bereik had of omdat u op dat moment de optie om uw locatie bij te houden 'uit' had staan. Ook komt het voor dat een bericht later doorkomt, of dat u een bericht ontvangt omdat u langs het getroffen gebied bent gereden.

NL-Alert app

De Nederlandse overheid heeft een gratis app uitgebracht die een melding stuurt als in de buurt een ernstig incident plaatsvindt. Ook is op een kaart te zien waar noodsituaties plaatsvinden. De NL-Alert-app is te downloaden voor iOS en Android. Gebruikers ontvangen via de app een pushbericht als in hun omgeving een NL-Alert is uitgestuurd. Mensen kunnen ook een voorkeurslocatie instellen, zodat ze een melding krijgen als ze niet in de buurt zijn van een noodsituatie.

Bereid u voor op mogelijke risico’s

Bereid u voor op mogelijke risico’s zoals uitval van gas, water en stroom, extreem weer, gevaarlijke stoffen, natuurbranden en overstromingen. Kijk voor meer informatie op de website van Veiligheidsregio Hollands Midden.

Elke eerste maandag van de maand test Nederland om 12.00 uur de sirenes. Gaat de sirene op een andere dag of tijdstip? Dan is er echt iets aan de hand. Doe dan het volgende:

  • ga direct naar binnen
  • sluit deuren en ramen om eventuele schadelijke gassen buiten te houden
  • luister naar de rampenzender op 89.3 FM, zet de tv aan op Omroep West of raadpleeg de website hollandsmiddenveilig.nl van Veiligheidsregio Hollands Midden
  • volg de instructies altijd goed op.