Wat doet de gemeente aan de eikenprocessiesrups?

Zoals de naam al doet vermoeden komt de eikenprocessierups rond eikenbomen voor. In onze gemeente hebben we 400 eiken (op de bijna 9600 gemeentelijke bomen). Vorig jaar vonden we in ongeveer 20 bomen de eikenprocessierups.

De aantastingen in onze gemeente zijn gelukkig klein, maar we doen veel om de rups te bestrijden. We hangen nestkasten op voor mezen. Deze kasten worden gemaakt in de lokale sociale timmerwerkplaats. Daarnaast maaien we, daar waar mogelijk, minder vaak het gazon bij eikenbomen. Zo vinden natuurlijke vijanden zoals insecten, vleermuizen en vogels geschikte ruimte en kunnen we op een natuurlijke wijze de rups bestrijden. Daar waar een nest wordt gevonden laten we dit mechanisch verwijderen. Dan wordt het nest opgezogen.

Hoe kunt u als inwoner van de gemeente Kaag en Braassem helpen?

Groen in uw tuin helpt. Als we er in de gemeente voor zorgen dat er op veel plekken vogels, vleermuizen en insecten een geschikte leefomgeving vinden, dan is de kans op het ontstaan van plagen door insecten, zoals de eikenprocessierups, kleiner. Er zijn dan namelijk meer dieren die de rups opeten.

Ziet u een nest van de processierups? Dan horen we dat graag! Zelf onderzoeken we de bomen ook, maar we kunnen niet alles zien. U kunt een melding doen via onze website www.kaagenbraassem.nl/melding of telefonisch via 071 332 72 72.