Zwerfdieren

De gemeente Kaag en Braassem is verantwoordelijk voor de opvang en verzorging van zwerfdieren binnen de gemeente. Hieronder vallen honden, katten (met uitzondering van verwilderde katten), knaagdieren, konijnen en tamme vogels. Indien er sprake is van verwilderde katten, dan zal de dierenbescherming ingeschakeld worden. De gemeente heeft een overeenkomst met Dierenasiel Stevenshage, waarin is vastgelegd dat Dierenasiel Stevenshage de opvang van zwerfdieren in de gehele gemeente verzorgt. Hiermee voldoet de gemeente aan zijn wettelijke taken.

Gang van zaken

Heeft u een zwerfdier gevonden binnen onze gemeente of bent u uw eigen huisdier kwijtgeraakt? Dan kunt u contact opnemen met:

Zwerfdieren

Dierenasiel Stevenshage

Telefonisch is het Dierenasiel Stevenshage bereikbaar via 0900-20 20 898. Dit telefoonnummer kost € 0,30 per minuut. U kunt ook een e-mail sturen naar asiel@dierenasielleiden.nl. Het Dierenasiel Stevenshage is gevestigd aan de Kenauweg 1 in Leiden. Het asiel is geopend van maandag tot en met zaterdag van 13.00 tot 16.00 uur. Op zon- en feestdagen is het asiel gesloten. Voor meer informatie kunt u kijken op www.dierenasielleiden.nl.

Dierenambulance

Dierenambulance Alphen aan den Rijn verleent eerste hulp aan gewonde dieren. Neem contact op met Dierenambulance Alphen via 0900-1120000. Dit nummer is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Kijk voor meer informatie op de website www.da-alphen.nl

Vermiste dieren

Is uw eigen huisdier vermist, dan kunt u, naast informeren bij het dierenasiel Stevenshage, kijken op de landelijke Amivedi website www.amivedi.nl. Op deze site worden vermiste en gevonden dieren geregistreerd. 

Om te voorkomen dat uw eigen huisdier vermist raakt, is het verstandig uw huisdier door een dierenarts te laten voorzien van een chip. Is uw hond op of na 1 april 2013 geboren? Dan moet u uw pup binnen 7 weken na de geboorte laten chippen en registreren. Ook honden die u importeert moet u binnen 7 weken laten chippen en registreren. Voor meer informatie over het chippen en registeren, gaat u naar de website www.rijksoverheid.nl.

Dierenmishandeling

Heeft u het idee dat een dier wordt mishandeld? Meldt u dit dan bij het landelijke meldpunt voor dierenmishandeling via telefoonnummer 144. U kunt ook contact opnemen met de Dierenbescherming Regio zuid-west via tel. 0888113000 of  www.dierenbescherming.nl/regio/zuid-west.

Dode dieren

Ziet u een dood dier op de waterkant, langs de weg, in het park of op een andere plek? Neem dan contact op met de gemeente. Alleen kleine dieren, die langs de weg gevonden worden en waarvan de eigenaar niet bekend is, worden door de gemeente Kaag en Braassem opgehaald. Voor grotere dieren (bijvoorbeeld een grote hond of paard kunt u 24 uur per dag bellen met Rendac 0900-9221.

De gemeente haalt geen grote dode dieren (zoals koeien, paarden of schapen) op. U kunt daarvoor terecht bij de politie via 0900-8844. Kleine dode dieren (zoals katten of eenden) worden opgehaald door de gemeente. Als u een klein dood dier aantreft, kunt u dit melden via het formulier ‘melding woon- en leefomgeving of binnen kantoortijden via het Klant Contact Centrum 071 332 72 72 en buiten kantoortijden via het storingsnummer 06 51 50 85 63.