Brand in kerk, Hoogmade

Maandag 4 november was er een grote brand in de Onze Lieve Vrouw Geboortekerk - De Goede Herder in Hoogmade.

Tijdelijke GSM masten

De GSM masten die aan de kerk gemonteerd zaten, zijn gesneuveld bij de brand. Hierdoor was sprake van een verminderde mobiele bereikbaarheid in Hoogmade en omgeving. Dit betrof niet alleen mobiele telefonie en internet, maar ook het alarmnummer 112. Na overleg met de gemeente heeft KPN een tijdelijke zendmast met een aggregaat geplaatst langs het Noordeinde en tegelijkertijd een (tijdelijke) vergunning aangevraagd. Er wordt nu hard gewerkt om een voorziening voor de zendmast te realiseren zodat het aggregaat niet meer nodig is. Daarnaast wordt gezocht naar een nieuwe permanente locatie voor de zendmast. In samenspraak met KPN, wordt gewerkt aan het zo snel mogelijk informeren van een bericht naar de direct omwonenden. We hopen op uw begrip voor deze noodoplossing.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Update 5 november 2019, 17.30 uur

Vandaag is de kerk grondig geïnspecteerd. Dat is gedaan onder leiding van een constructeur, samen met brandweer, gemeentelijke vertegenwoordigers en het kerkbestuur. Daaruit zijn de volgende conclusies te trekken:

  • De achterwand van de kerk en de linkerzijgevel van de kerk zijn niet stabiel.
  • De rechterzijgevel is stabiel en veilig.
  • De kerktoren is stabiel en veilig.

Dat betekent dat het afzettingsgebied rond de kerk aan het einde van de middag verkleind wordt. Alleen het kerkterrein zelf wordt dan nog afgezet. Als er onverhoopt problemen ontstaan met de achterwand en de linkerzijgevel, dan heeft dat geen effect op de omgeving maar alleen op het terrein rond de kerk. De begraafplaats valt ook binnen de afzetting.

Bewoners

De bewoners van de woningen aan de Kerkstraat (nummer 24 tot en met 32) mogen, nadat de afzetting verkleind is, gelukkig weer terug naar hun woning. Alleen de bewoners van de pastorie moeten de nacht nog elders doorbrengen. Deze hebben inmiddels onderdak gevonden. Deze woning grenst aan de kerk en is de komende 24 uur vanwege veiligheid nog niet toegankelijk. De burgemeester van Kaag en Braassem, Marina van der Velde - Menting, heeft alle bewoners vanmiddag persoonlijk bijgepraat. Het is mooi om te zien hoe verbonden de inwoners van Hoogmade zijn. Het sterkt ons in de gedachte dat deze hechte gemeenschap hier op een goede manier mee om kan gaan.

Update 5 november 2019, 9.00 uur

De brandweer heeft de hele nacht nageblust in de kerk. De kerk is afschermd met hekken. Er vindt vandaag inspectie in de kerk plaats, om goed in kaart te brengen welke schade de brand heeft aangebracht. Daarmee wordt de stabiliteit van de kerk beoordeeld.

Bewoners 

Het grootste deel van de omwonenden heeft vannacht thuis kunnen slapen. Uit veiligheidsoverwegingen is besloten dat enkele bewoners van de Kerkstraat niet naar huis konden. Met deze bewoners is vandaag opnieuw contact over de situatie. De school is uitgebreid gecontroleerd door de brandweer en is vandaag gewoon open.

Roetdeeltjes Van Alcmaerlaan

Bij de brand zijn roetdeeltjes vrijgekomen. De roetdeeltjes zijn in de Van Alcmaerlaan neergekomen. Het algemene advies voor contact met roetneerslag is wassen met water en zeep. Zichtbare roetdeeltjes op bijvoorbeeld uw auto, fiets of tuinmeubilair kunt u afwassen met warm water en zeep. Probeer verspreiding te voorkomen en spoel voor het naar binnen gaan schoenen schoon met water en zeep.

Verminderde mobiele bereikbaarheid

De GSM masten die aan de kerk gemonteerd zaten zijn gesneuveld bij de brand. Dat betekent dat er sprake kan zijn van verminderde mobiele bereikbaarheid in Hoogmade en omgeving.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Berichtgeving maandag 4 november 2019

18.00 uur - De brandweer is aan het nablussen en heeft een NL Alert gestuurd om aan te geven dat er geen gevaar meer is door rook. De restanten van de kerk zijn instabiel, dus niet alle bewoners kunnen terug naar huis. Direct betrokkenen worden geïnformeerd door gemeente.

Bijeenkomst voor bewoners

Vanavond om 19.00 uur bent u van harte welkom in de Brasserie De Kromme Does om te praten over de brand in de Onze Lieve Vrouw Geboortekerk - De Goede Herder. Pastoor Glas en de pastor Van Aarle zijn aanwezig. Ook burgemeester Marina van der Velde – Menting is aanwezig. Om half 8 komt bisschop mgr van den Hende. Bij de Kromme Does is weinig parkeerplaats, kom zoveel mogelijk lopend of op de fiets. Parkeren kan bij de parkeerplaats van voetbalvereniging MMO.

14:45 uur - Bericht van burgemeester Marina van der Velde – Menting:

‘De brandweer heeft ons inmiddels gemeld dat de kerk niet meer gered kan worden. Er wordt alles aan gedaan om te zorgen dat de brand niet overslaat naar omliggende gebouwen. De woningen in de buurt zijn ontruimd. Bewoners en kinderen van de basisschool uit de buurt zijn naar een opvanglocatie gebracht. De burgemeester en locoburgemeester zijn in Hoogmade aanwezig.

De kerk is een belangrijk onderdeel van onze samenleving, en zeker in een kleine kern als Hoogmade. Wij leven dan ook mee met de bewoners van Hoogmade en met alle organisaties in en om Hoogmade, voor wie de kerk een belangrijke plek in het dorp is om samen te komen.

Meer informatie

Zie ook: Veel gestelde vragen.