Hulp bij vervoer

Als u slecht ter been bent en niet met het openbaar vervoer kunt reizen, dan kan Participe u helpen, bijvoorbeeld met een scootmobiel en/of de Regiotaxi. Voor langere afstanden is er de Valyspas.

Hulpmiddelen bij vervoer

  • Voor de korte afstanden, scootmobiel).
  • Voor de langere afstanden in de regio, de Regiotaxi 
  • Voor langere afstanden buiten de regio, de Valyspas.

Scootmobiel

Een scootmobiel is een hulpmiddel wanneer bewegen niet meer zo makkelijk gaat. Met een scootmobiel mag u ook rijden in gebieden voor voetgangers (bijvoorbeeld winkelcentra). Voor de scootmobiel betaalt u een eigen bijdrage. Maak voor meer informatie en de aanvraag een afspraak met het Wmo-loket.

Regiotaxi

Regiotaxi is een vorm van openbaar vervoer. Iedereen kan de Regiotaxi in Holland Rijnland gebruiken: de kleinzoon die naar oma wil, de discobezoeker die niet zelf naar huis kan of wil rijden, vrienden die uit eten gaan, wat drinken en weer veilig thuis willen komen en degene die niet meer zo goed ter been is. De regiotaxi haalt u op en rijdt u naar uw bestemming. Vanaf een vertrekadres kunt u 5 zones reizen. Tijdens de rit kunnen ook andere passagiers in- en uitstappen. Hierdoor kan de reistijd langer zijn, maar de regiotaxi kost een stuk minder dan gewone taxi's. Met een Wmo-vervoerspas kunt u tegen een lager tarief gebruik maken van de Regiotaxi. U betaalt dan in de taxi het tarief dat u ook in de bus zou betalen. Voor de nachtzones tussen 01.00 en 06.00 uur wordt € 1,00 toeslag per zone berekend. Wanneer u reist met de Regiotaxi, moet u altijd uw Wmo-vervoerspas bij u hebben. De chauffeur moet uw pas scannen om uw rit correct uit te kunnen voeren.

Om in aanmerking voor een Wmo-vervoerspas gelden de volgende voorwaarden:

  • u bent langer dan 6 maanden slecht ter been
  • u kunt niet met het openbaar vervoer reizen
  • u uw vorige Wmo-vervoerspas bent kwijtgeraakt.

Maak voor meer informatie of de aanvraag een afspraak met het Wmo-loket.

Valys

Als u verder van huis wilt, is er Valys. Om gebruik te kunnen maken van Valys, heeft u een Valyspas nodig.

Om in aanmerking te komen voor een Valys-pas, moet u één of meer van de volgende documenten hebben:

  • bewijs (beschikking) van de gemeente dat u recht heeft op Wmo-vervoer, zoals de Regiotaxi
  • bewijs (beschikking) van de gemeente heb dat u recht heeft op een Wmo rolstoel of scootmobiel
  • gehandicaptenparkeerkaart van de gemeente
  • OV-begeleiderspas.

U kunt een aanvraagformulier voor Valys ophalen op het gemeenthuis, Westeinde 1 in Roelofarendsveen, zie hiervoor onze openingstijden. U kunt ook een formulier downloaden via de website van Valys. Op deze website kunt u ook meer informatie vinden over Valys en de voorwaarden waar u aan moet voldoen. Bellen is mogelijk via (0900) 96 30 (€ 0,05 per minuut).