Rijbewijs

Een rijbewijs aanvragen of verlengen doet u persoonlijk in het gemeentehuis. Na ongeveer een week kunt u uw rijbewijs afhalen.

Spoedaanvraag

Als u snel uw rijbewijs nodig hebt, doet u een spoedaanvraag. Als u het rijbewijs voor 14.00 uur aanvraagt, kunt u het de volgende werkdag ophalen. Dit kost wel extra geld.

Bij vermissing

Het is verstandig dat u de vermissing of diefstal eerst meldt bij de RDW (Rijksdienst Wegverkeer) voordat u een nieuw rijbewijs aanvraagt. Dit kan online op RDW.nl (met DigiD). Hierdoor is het rijbewijs direct ongeldig. De RDW stuurt u een schriftelijke bevestiging. Inwoners van de gemeente Kaag en Braassem kunnen er ook voor kiezen, om voor een verloren of gestolen rijbewijs bij de gemeente een verklaring van verlies of diefstal te tekenen. De gemeente neemt de melding en de aanvraag direct in behandeling, zelfs als er sprake is van een misdrijf. Bij een misdrijf is het verstandig om aangifte te doen bij de politie. Als u een nieuw rijbewijs wilt voor de volle geldigheidsduur, dan moet u ook aan de bijbehorende voorwaarden voldoen (bijvoorbeeld een medische keuring). U kunt er ook voor kiezen om het rijbewijs letterlijk te vervangen, met de resterende geldigheidsduur. In dit geval hoeft u niet opnieuw gekeurd te worden (als dat van toepassing is).

Rijbewijs voor jongeren tot 18 jaar

Vanaf je 17e jaar kan je een rijbewijs halen. Tot je 18e jaar moet je dan rijden onder begeleiding van een coach. De coach moet zich registreren bij de Dienst Wegverkeer (RDW) vóórdat het rijbewijs aangevraagd wordt.

Gezondheidsverklaring

Een gezondheidsverklaring (voorheen Eigen verklaring rijbewijs) is een formulier waarmee het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) uw medische geschiktheid om te rijden kan beoordelen. Op de website van het CBR vindt u alle informatie of u een gezondheidsverklaring nodig heeft en kunt u de  gezondheidsverklaring online aanvragen. U kunt de Gezondheidsverklaring ook aan de balie van het gemeentehuis afhalen, hiervoor moet u een afspraak maken (tarief CBR). Dit kan alleen bij een groot rijbewijs en bij gezondheidsverklaringen voor 75+. Andere gezondheidsverklaringen kunt u bij het CBR aanvragen. U krijgt de verklaring na betaling van € 41,00 direct mee. U kunt alleen met pin betalen. Omdat de verklaring geen persoonlijke gegevens bevat, mag u dit ook door iemand anders laten doen. Na het rapport van het CBR kunt u het rijbewijs aanvragen bij de gemeente.

Kosten

 • een rijbewijs kost € 44,65
 • is uw rijbewijs vermist, dan komt daar een bedrag bij van € 33,20
 • vraagt u met spoed een rijbewijs aan, dan zijn de bijkomende kosten € 34,10.

U kunt alleen met pin betalen.

Aanvragen 

Wilt u een rijbewijs aanvragen, verlengen of ophalen dan moet u hiervoor een afspraak maken. Ook voor het afhalen van een gezondheidsverklaring moet u eerst een afspraak maken.

Maak een afspraak

Meenemen

Neem het volgende mee als u uw rijbewijs komt aanvragen:

 • een geldig legitimatiebewijs
 • 1 pasfoto in kleur, die voldoet aan de pasfoto-eisen (rijksoverheid.nl) en die niet ouder is dan 6 maanden. 
  In het gemeentehuis is een fotohokje waar u pasfoto's kunt maken. Dit kost € 7,00 (contant of contactloos pinnen) voor 8 pasfoto’s.
  Het fotohokje in het gemeentehuis is niet geschikt voor:
  - Kinderen jonger dan 6 jaar
  - Als u in het dagelijks leven een bril draagt en zo ook op de foto wilt.
  Wij adviseren u in deze gevallen de foto bij een fotograaf te laten maken.
 • uw oude rijbewijs
 • bij aanvraag op 17-jarige leeftijd: een begeleiderspas.