Rijbewijs

Een rijbewijs aanvragen of verlengen doet u persoonlijk in het gemeentehuis. Na ongeveer een week kunt u uw rijbewijs afhalen.

Spoedaanvraag

Als u snel uw rijbewijs nodig hebt, doet u een spoedaanvraag. Als u het rijbewijs voor 14.00 uur aanvraagt, kunt u het de volgende werkdag ophalen. Dit kost wel extra geld.

Bij vermissing

Het is verstandig dat u de vermissing of diefstal eerst meldt bij de RDW voordat u een nieuw rijbewijs aanvraagt. Dit kan online op RDW.nl (met DigiD). Hierdoor is het rijbewijs direct ongeldig. De RDW stuurt u een schriftelijke bevestiging. Inwoners van de gemeente Kaag en Braassem kunnen er ook voor kiezen, om voor een verloren of gestolen rijbewijs bij de gemeente een verklaring van verlies of diefstal te tekenen. De gemeente neemt de melding en de aanvraag direct in behandeling, zelfs als er sprake is van een misdrijf. Bij een misdrijf is het verstandig om aangifte te doen bij de politie. Als u een nieuw rijbewijs wilt voor de volle geldigheidsduur, dan moet u ook aan de bijbehorende voorwaarden voldoen (bijvoorbeeld een medische keuring). U kunt er ook voor kiezen om het rijbewijs letterlijk te vervangen, met de resterende geldigheidsduur. In dit geval hoeft u niet opnieuw gekeurd te worden (als dat van toepassing is).

Rijbewijs voor jongeren tot 18 jaar

Vanaf je 17e jaar kan je een rijbewijs halen. Tot je 18e jaar moet je dan rijden onder begeleiding van een coach. De coach moet zich registreren bij de Dienst Wegverkeer (RDW)  vóórdat je het rijbewijs aanvraagt.

Gezondheidsverklaring

Een gezondheidsverklaring (voorheen Eigen verklaring rijbewijs) is een formulier waarmee het CBR uw medische geschiktheid om te rijden kan beoordelen. Op de website van het CBR vindt u alle informatie of u een gezondheidsverklaring nodig heeft en kunt u de  gezondheidsverklaring online aanvragen. U kunt de Gezondheidsverklaring ook aan de balie van het gemeentehuis afhalen, hiervoor moet u een afspraak maken (tarief CBR). U krijgt de verklaring na betaling van € 37,80, direct mee. Omdat de verklaring geen persoonlijke gegevens bevat, mag u dit ook door iemand anders laten doen. Na het rapport van het CBR kunt u het rijbewijs aanvragen bij de gemeente.

Omwisseling buitenlands rijbewijs

In bepaalde gevallen kan een rijbewijs dat buiten Nederland is behaald, worden omgewisseld voor een Nederlands rijbewijs. De voorwaarden en informatie leest u op de website van de RDW.

Brexit en uw rijbewijs

Het Verenigd Koninkrijk (Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland) heeft de Europese Unie verlaten. Dit heeft tot gevolg dat diverse afspraken in Europees verband niet meer gelden voor het Verenigd Koninkrijk. Heeft u een rijbewijs uit het Verenigd Koninkrijk en woont u in Nederland? Op de website van het RDW leest u wat de gevolgen zijn.

Kosten

Het rijbewijs moet bij de aanvraag contant of per pin worden betaald.

  • een rijbewijs kost € 41.00
  • is uw rijbewijs vermist, dan komt daar een bedrag bij van € 31,75
  • vraagt u met spoed een rijbewijs aan, dan zijn de bijkomende kosten € 34,10.

U kunt alleen met pin betalen.

Aanvragen 

Wilt u een rijbewijs aanvragen, verlengen of ophalen dan moet u hiervoor een afspraak maken. Ook voor het afhalen van een gezondheidsverklaring moet u eerst een afspraak maken.

Maak een afspraak

Meenemen

Neem het volgende mee als u uw rijbewijs komt aanvragen:

  • een geldig legitimatiebewijs
  • 1 pasfoto in kleur, die voldoet aan de pasfoto-eisen. De foto moet recent gemaakt zijn (maximaal 6 maanden oud). Tegen een vergoeding van € 7,00 muntgeld laat u in het gemeentehuis 8 pasfoto's maken, Indien u in het dagelijkse leven een bril draagt en zo ook op de  foto wilt, dient u een foto bij een fotograaf te laten maken. Let op: het fotohokje in het gemeentehuis is niet geschikt voor personen die volledig rolstoelgebonden zijn
  • uw oude rijbewijs
  • bij aanvraag op 17 jarige leeftijd: een begeleiderspas.