Naamskeuze kind

Vanaf 1 januari 2024 kunt u ook voor een dubbele achternaam kiezen voor uw kind dat op of na deze datum geboren wordt. U kunt dan kiezen voor de achternaam van de moeder, die van de ander ouder of voor een combinatie van deze twee achternamen. De achternaam die u kiest voor uw eerste kind geldt ook voor alle volgende kinderen van dezelfde ouders. Op de website van de Rijksoverheid leest u meer over waar de gecombineerde naam aan moet voldoen en andere voorwaarden.

Voorwaarden

  • U moet getrouwd, of geregistreerd partners zijn om een dubbel achternaam te kunnen aanvragen
  • Of u kiest voor een dubbele geslachtsnaam bij erkenning van het kind
  • U kunt een dubbele achternaam aanvragen als u eerste kind na 1 januari 2016 is geboren. Lees meer onder de tab 'Tijdelijke regeling al geboren kinderen'.

Aanvragen

Maak telefonisch een afspraak om samen met uw partner naar de balie te komen. Bel 071-3327272

Meenemen naar de afspraak

  • Een geldig legitimatiebewijs van beide ouders.
Tijdelijke regeling al geboren kinderen

Is uw oudste kind geboren tussen 1 januari 2016 en 1 januari 2024? Of hebt u nog andere kinderen die geboren zijn in die periode? 
Wilt u dat deze kinderen een combinatie van de achternamen van beide ouders als achternaam krijgen? 
Dat kan. Van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2024 geldt hiervoor een tijdelijke regeling. Belangrijk is dat u deze keuze in 2024 vastlegt. Daarna kan het niet meer.  Is uw eerste kind geboren vóór 1 januari 2016? Dan kunt u geen dubbele achternaam kiezen voor uw kinderen. 

Kosten tijdelijke regeling

Voor de naamskeuze die onder deze tijdelijke regeling vallen betaalt u legeskosten. U betaalt deze kosten aan de balie tijdens uw afspraak voor het ondertekenen van de akte van naamskeuze.

Let op: Het wijzigen van de achternaam heeft gevolgen voor alle registraties van uw kind. U moet bijvoorbeeld een nieuw identiteitsbewijs aanvragen. Maar ook alle registraties bij bijvoorbeeld banken, of sportverenigingen en school moeten worden gewijzigd. Al deze kosten moet u zelf betalen.

Kosten

Naamkeuze is gratis:

  • voor kinderen geboren in 2024. Of later
  • bij erkenning van een kind

Maakt u gebruik van de tijdelijke regeling voor kinderen die geboren zijn na 1 januari 2016 en vóór 1 januari 2024? Dan betaalt u legeskosten. Voor het eerste kind betaalt u € 75 euro en voor elk volgend kind betaalt u € 50 euro.