NK Tegelwippen

Een landelijke actie waarin inwoners van gemeenten de strijd met elkaar aan gaan met als doel: wie verwijdert de meeste tegels en vervangt ze door groen?

Logo NK TegelwippenHet NK Tegelwippen start op 21 maart en loopt tot en met 31 oktober 2024. Dan gaan wij de strijd aan met een recordaantal van ruim 150 Nederlandse gemeenten om de Nederlandse tuinen klimaatbestendiger te maken en de biodiversiteit te bevorderen. Help de gemeente mee door tegels uit je tuin te wippen en te vervangen door plantjes. Kaag en Braassem gaat dit jaar de strijd aan met Oegstgeest, Voorschoten en Leiderdorp.

Planten voor tegels

Van 28 tot en met 30 maart kunnen inwoners tot 5m2 bestrating gratis afvoeren bij de gemeentewerf. Voorwaarde voor het gratis afvoeren, is dat u de tegels vervangt door groen. In ruil voor tegels krijgen inwoners wildebloemzaadjes. 

Meld u zich aan via dit aanmeldformulier.

Draag je steentje bij

Heeft u tegels gewipt en vervangen door groen? Geef ze op, dan worden ze bij de Tegelteller van de gemeente opgeteld. Kijk hiervoor op de website van NK Tegelwippen.

Bestrating vervangen als vereniging of school

Wilt u als vereniging of school méér dan 5 m2 bestrating vervangen door groen? Neem dan contact op via het contactformulier, onder vermelding van NK Tegelwippen. Dan bespreken wij de mogelijkheden.

Waarom Tegelwippen?

Europa beleeft steeds warmere zomers en nattere herfst en winter. Meer groen in de tuin en in de straat beperkt overlast door klimaatverandering - zoals hitte, droogte en wateroverlast door piekbuien. Dat geldt ook voor ons. Ook levert groen een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid voor vogels, vlinders, bijen en andere beestjes in de tuin. Sinds de eerste editie in 2020 zijn in totaal al ruim 4,3 miljoen verwijderde tegels gemeld via de website van het NK Tegelwippen. Dat staat gelijk aan circa 55 voetbalvelden.