Identiteitskaart

De identiteitskaart is een identiteitsbewijs. In Nederland moet iedereen van 14 jaar en ouder zich kunnen identificeren met een paspoort of een identiteitskaart. Wie naar het buitenland gaat, moet over een geldig reisdocument beschikken. Met een paspoort kunt u reizen naar alle landen van de wereld. De identiteitskaart is geldig voor een beperkt aantal landen.

Identiteitskaart met inlogfunctie

Sinds 4 januari 2021 krijgt u een identiteitskaart met een inlogfunctie (eNIK). Dit betekent dat u met uw identiteitskaart via de DigiD app kunt inloggen bij de overheid, het onderwijs, de zorg of pensioenfonds. Na het ophalen van uw identiteitskaart ontvangt u binnen 5 werkdagen een brief van DigiD. Daarmee kunt u de inlogfunctie activeren. Een identiteitskaart die u vóór 4 januari 2021 heeft aanvraagd heeft deze inlogfunctie niet maar blijft wel gewoon geldig. 

Spoedaanvraag

Identiteitskaart snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Als u de identiteitskaart 's ochtends aanvraagt, kunt u hem de volgende werkdag ophalen. Voor een spoedaanvraag betaalt u meer dan voor een gewone aanvraag.

Reizen met kinderen

 • kinderen moeten een eigen reisdocument hebben. Bijgeschreven staan in het paspoort van de ouders is niet (meer) voldoende
 • als u met uw kind naar het buitenland reist en u hebt een andere achternaam dan uw kind, dan hebt u een bewijs nodig dat u de vader of moeder bent of het ouderlijk gezag hebt
 • sommige landen buiten het Schengengebied eisen een bewijs dat de meereizende volwassene de ouder is of het gezag heeft. Voor een alleenreizende ouder met een andere achternaam dan het kind kan dit problemen geven bij de douane. Lees meer over grenscontrole bij verre reizen op de website van de Marechaussee.

Toestemming

Voor kinderen onder de 12  jaar is toestemming nodig van beide ouders én kopie legitimatiebewijs van beide ouders of van degene die alleen het gezag over het kind heeft. Dit kan ter plekke aan de balie of via het het e-formulier Toestemming reisdocument voor kinderen via onlineregelen.kaagenbraassem.nl (U logt in met DigiD). Heeft u geen DigiD? Vraag het schriftelijke toestemmingsformulier dan voor uw afspraak aan via info@kaagenbraassem.nl T.a.v. burgerzaken - Toestemming reisdocument.

Kosten

 • Voor iedereen die 18 jaar of ouder is, kost de ID-kaart  € 70,30. Deze is 10 jaar geldig
 • Voor jongeren tot 18 jaar is de geldigheidsduur van de ID-kaart 5 jaar. De kosten bedragen € 37,95
 • Bij een spoedaanvraag worden extra kosten in rekening gebracht van € 52,95. 

U kunt alleen met pin betalen.

Afspraak maken

Wilt u een nieuwe identiteitskaart aanvragen of ophalen, dan moet u hiervoor een afspraak maken. Het aanvragen en ophalen van een identiteitskaart doet u zelf (dit geldt ook voor minderjarigen, uw kind moet aanwezig zijn bij het aanvragen én bij het ophalen). U betaalt de kosten bij het aanvragen.

Maak een afspraak

Meenemen

Neem het volgende mee als u een identiteitskaart komt aanvragen:

 • al uw oude reisdocument(en): paspoort en/of identiteitskaart, geldig of niet geldig
 • 1 pasfoto in kleur, die voldoet aan de pasfoto-eisen (rijksoverheid.nl) en die niet ouder is dan 6 maanden.
  In het gemeentehuis is een fotohokje waar u pasfoto's kunt maken. Dit kost € 7,00 (contant of contactloos pinnen) voor 8 pasfoto’s.
  Het fotohokje in het gemeentehuis is niet geschikt voor:
  - Kinderen jonger dan 6 jaar
  - Als u in het dagelijks leven een bril draagt en zo ook op de foto wilt.
  Wij adviseren u in deze gevallen de foto bij een fotograaf te laten maken.
 • voor kinderen jonger dan 12 jaar: toestemming van beide ouders én kopie legitimatiebewijs van beide ouders of van degene die alleen het gezag over het kind heeft. Dit kan of ter plekke aan de balie of met het digitale formulier Toestemming reisdocument voor kinderen via onlineregelen.kaagenbraassem.nl, u logt in met DigiD. Heeft u geen DigiD? Vraag het schriftelijke toestemmingsformulier dan voor uw afspraak aan via info@kaagenbraassem.nl (T.a.v. burgerzaken - Toestemming reisdocument). Kan of wil één van de ouders geen toestemming geven? U kunt via www.rechtsraak.nl vervangende toestemming vragen bij de rechtbank in Den Haag.