Paspoort

Als u naar het buitenland reist, heeft u een geldig reisdocument nodig. Een paspoort is ook een identiteitsbewijs waarmee u in Nederland kunt voldoen aan de identificatieplicht en dat u kunt gebruiken om zich te legitimeren, bijvoorbeeld bij het openen van een bankrekening.

Reisdocument en identiteitsbewijs

Een paspoort is een reisdocument dat voor alle landen van de wereld geldig is. Iedereen vanaf 14 jaar is verplicht een eigen identiteitskaart of paspoort te hebben. Voor kinderen tot 14 jaar is dit niet verplicht, maar gaat u op vakantie naar het buitenland dan is het wel noodzakelijk om een identiteitskaart of paspoort aan te vragen voor uw kind.

Reizen met kinderen

Sommige landen buiten het Schengengebied eisen een bewijs dat de meereizende volwassene de ouder is of het gezag heeft. Voor een alleen reizende ouder met een andere achternaam dan het kind kan dit problemen geven bij de douane. Lees meer over grenscontrole bij verre reizen op de website van de Marechaussee.

Toestemming

Voor kinderen onder de 18 jaar is toestemming nodig van beide ouders én kopie legitimatiebewijs van beide ouders of van degene die alleen het gezag over het kind heeft. Dit kan via het het e-formulier Toestemming reisdocument voor kinderen via onlineregelen.kaagenbraassem.nl - U logt in met DigiD. Heeft u geen DigiD? Vraag het toestemmingsformulier dan al voor uw afspraak aan via info@kaagenbraassem.nl (T.a.v. burgerzaken - Toestemming reisdocument).

Kan of wil één van de ouders geen toestemming geven? U kunt bij de rechtbank in Den Haag via www.rechtspraak.nl vervangende toestemming voor een reisdocument voor een kind aanvragen.

Spoedaanvraag reisdocumenten

Als een spoedaanvraag van maandag t/m donderdag vóór 14.00 uur wordt ingediend, kunt u het document de volgende werkdag vanaf 9.00 uur afhalen. Is de spoedaanvraag op vrijdag ingediend, dan is het document op maandag af te halen. Voor een spoedaanvraag betaalt u meer dan voor een gewone aanvraag. Heeft u uw oude paspoort of identiteitskaart niet meer, dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk.

Afspraak maken 

Het aanvragen en ophalen van een paspoort doet u zelf (dit geldt ook voor minderjarigen, uw kind moet aanwezig zijn bij het aanvragen en bij het ophalen). Wilt u een nieuw paspoort aanvragen of uw pas ophalen, dan moet u hiervoor een afspraak maken. Voor iedere persoon moet een aparte afspraak gemaakt worden. U betaalt de kosten bij het aanvragen. Het paspoort ligt na 5 werkdagen voor u klaar.

Maak een afspraak

Meenemen

Neem het volgende mee als u uw paspoort komt aanvragen:

 • al uw oude reisdocument(en): paspoort en/of identiteitskaart, geldig of niet geldig
 • 1 pasfoto in kleur die voldoet aan de pasfoto-eisen op rijksoverheid.nl en die niet ouder is dan 6 maanden.
  In het gemeentehuis is een fotohokje waar u pasfoto's kunt maken. Dit kost € 7,00 (contant of contactloos pinnen) voor 8 pasfoto’s.
  Het fotohokje in het gemeentehuis is niet geschikt voor:
  - Kinderen jonger dan 6 jaar
  - Als u in het dagelijks leven een bril draagt en zo ook op de foto wilt.
  Wij adviseren u in deze gevallen de foto bij een fotograaf te laten maken.
 • voor kinderen jonger dan 18 jaar: toestemming van beide ouders én kopie legitimatiebewijs van beide ouders of van degene die alleen het gezag over het kind heeft. Dit kan online met het formulier Toestemming reisdocumentvoor voor kinderen via onlineregelen.kaagenbraassem.nl, u logt in met DigiD. Heeft u geen DigiD? Vraag het toestemmingsformulier dan voor uw afspraak aan via info@kaagenbraassem.nl (T.a.v. burgerzaken - Toestemming reisdocument; vermeld hierbij ook uw adresgegevens). Kan of wil één van de ouders geen toestemming geven? Dan kunt u via www.rechtspraak.nl vervangende toestemming voor een reisdocument voor een kind aanvragen bij de rechtbank in Den Haag.

Kosten

 • jongeren tot 18 jaar € 57,30
 • vanaf 18 jaar € 75,80
 • extra kosten in verband bij een spoedaanvraag € 51,60.

U kunt alleen met pin betalen.

Overige informatie