Paspoort

Het paspoort is een officieel en wereldwijd erkend document waarmee u zich kunt identificeren en waarmee u naar het buitenland kunt reizen. Iedereen vanaf 14 jaar is verplicht een eigen identiteitskaart of paspoort te hebben.

Een paspoort voor volwassenen is 10 jaar geldig. Kinderen (van 0 tot 18 jaar) hebben een eigen paspoort of identiteitskaart nodig als ze naar het buitenland reizen. Dit paspoort is 5 jaar geldig.

Aanvragen en meenemen

Een paspoort aanvragen en ophalen doet u zelf (dit geldt ook voor minderjarigen, uw kind moet aanwezig zijn bij het aanvragen en bij het ophalen). Voor het aanvragen of ophalen van een nieuw paspoort maakt u een afspraak. Voor iedere persoon moet een aparte afspraak gemaakt worden. U betaalt de kosten bij het aanvragen. Het paspoort ligt na 5 werkdagen voor u klaar.

Wat neemt u mee

Neem het volgende mee als u uw paspoort komt aanvragen:

 • al uw oude reisdocument(en): paspoort en/of identiteitskaart, geldig of niet geldig
 • 1 pasfoto in kleur die voldoet aan de pasfoto-eisen op rijksoverheid.nl en die niet ouder is dan 6 maanden.
  In het gemeentehuis is een fotohokje waar u pasfoto's kunt maken. Dit kost € 7,00 (contant of contactloos pinnen) voor 8 pasfoto’s.
  Het fotohokje in het gemeentehuis is niet geschikt voor:
  - Kinderen jonger dan 6 jaar
  - Als u in het dagelijks leven een bril draagt en zo ook op de foto wilt.
  Wij adviseren u in deze gevallen de foto bij een fotograaf te laten maken.
 • voor kinderen jonger dan 18 jaar: toestemming van beide ouders of van degene die alleen het gezag over het kind heeft.
  - Dit kan online met het formulier Toestemming reisdocument voor kinderen via onlineregelen.kaagenbraassem.nl, u logt in met DigiD.
  - Heeft u geen DigiD? Geef dan schriftelijk toestemming, aan de hand van dit formulier van Nederland Wereldwijd. Er is hierbij een kopie legitimatiebewijs nodig van degene die het gezag over het kind heeft.
  - Kan of wil één van de ouders geen toestemming geven? Dan kunt u via www.rechtspraak.nl vervangende toestemming voor een reisdocument voor een kind aanvragen bij de rechtbank in Den Haag.

Kosten

 • kinderen tot 18 jaar € 58,80
 • vanaf 18 jaar € 77,75
 • extra kosten bij een spoedaanvraag € 52,95
 • U kunt alleen met pin betalen.

Maak een afspraak

Spoedaanvraag reisdocumenten

Hebt u snel een paspoort nodig? Neem telefonisch contact op om een spoedafspraak te maken. U kunt dan zo snel als mogelijk bij ons terecht om uw aanvraag te doen. Als u de aanvraag voor 12.00 uur doet, kunt u het paspoort op de volgende werkdag na 10.00 uur ophalen. U betaalt € 52,95 bovenop de kosten van een standaard aanvraag.