Particuliere opvang

In onze gemeente zijn meerdere adressen waar vanuit particulier initiatief vluchtelingen opgevangen worden.

De opvang in gemeente Kaag en Braassem varieert van opvang binnen het gezin tot grootschalige opvang. Zo is er in Woubrugge een particuliere opvanglocatie waar circa 50 vluchtelingen verblijven. De initiatiefnemers hebben een Facebookpagina www.facebook.com/VluchtelingenWoubrugge waar u meer informatie over dit initiatief kunt vinden.

Aanmelden nieuwsbrief

Verzorgt u opvang aan vluchtelingen en wilt u geinformeerd worden over actuele zaken? Meld u zich dan aan voor de nieuwsbrief particuliere opvang. 

aanmelden nieuwsbrief

Uitgangspunten thuisopvang

Er zijn inwoners die vluchtelingen uit Oekraïne thuis een plek willen geven. Het is belangrijk dat u daarbij rekening houdt met een aantal uitgangspunten:

  • De vluchtelingen uit Oekraïne blijven hier naar verwachting voor langere tijd. Houd er rekening mee dat de opvang vaak voor minimaal een paar weken is, met kans op langere tijd. 
  • Een succesvolle opvang is kansrijker als u beschikt over een zelfstandige woonruimte met eigen badkamer en keuken voor de mensen die u in huis neemt. Denk aan bijvoorbeeld een verdieping in uw huis. Vaak kent u de mensen die u in huis neemt niet. Met elkaar een badkamer en keuken delen is een forse inbreuk op uw privacy en is vaak niet goed vol te houden. Belangrijk om mee te nemen in uw overweging. 
  • De vluchtelingen zijn vaak getraumatiseerd. Dat vraagt veel van u. Onderschat die impact niet. 

Een handreiking voor particulieren met informatie over hoe een opvangplek aangeboden moet worden, waar op gelet moet worden en en welke voorzieningen voor de vluchtelingen beschikbaar zijn, bijvoorbeeld op het gebied van gezondheidszorg en onderwijs, vindt u op www.rijksoverheid.nl

Inschrijving in BRP

De meeste Oekraïense vluchtelingen kunnen zich inschrijven in de BRP bij de gemeente waar zij (tijdelijk) verblijven. Ook wanneer u Oekraïners opvangt die zich niet kunnen inschrijven, bijvoorbeeld door gebrek aan identiteitsdocumenten, adviseren wij om contact op te nemen over het feit dat u Oekraïense vluchtelingen opvangt. Dat kan via telefoonnummer 071 332 72 72 of via ons contactformulier. In de komende tijd wordt hopelijk meer duidelijk over de verblijfsvergunning die zij kunnen aanvragen. Houdt daarvoor de website vluchtelingenwerk.nl goed in de gaten.

Registratie

Vangt u ook vluchtelingen uit Oekraïne op maar is dat nog niet bekend bij de gemeente? Wij vragen u dan om dit te melden bij de gemeente via telefoonnummer 071 332 72 72 of via ons contactformulier. Uw aanbod wordt dan geregistreerd waardoor de gemeente zicht heeft op de initiatieven en waar mogelijk maatschappelijke ondersteuning kan bieden. 

Bij onze veelgestelde vragen vindt u ook informatie die voor particuliere opvang van belang is.