Werk en leefgeld voor vluchtelingen uit Oekraïne

Informatie over werk en leefgeld voor vluchtelingen uit Oekraïne.

Vluchtelingen uit Oekraïne ontvangen leefgeld. Vluchtelingen die onder de Richtlijn tijdelijke bescherming Oekraïne vallen, mogen betaald werk doen in Nederland zonder werkvergunning (officieel: tewerkstellingsvergunning of twv).

Vanaf 4 maart 2023 hebben zogenoemde derdelanders wel een werkvergunning nodig. Het gaat om vluchtelingen met een tijdelijke Oekraïnse verblijfsvergunning voor bijvoorbeeld werk of studie. Zij hebben niet de Oekraïense nationaliteit. 

Op de website van de Rijksoverheid vindt u de actuele bedragen en de regels rond leefgeld. 

Inschrijven Basisregistratie Personen (BRP)

Het is belangrijk dat u staat ingeschreven bij de Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente. U krijgt dan een Burgerservicenummer (BSN). Dit is nodig voor het openen van een rekeningnummer en het ontvangen van leefgeld. Maak telefonisch een afspraak via  071 33 27 272 om u te laten registreren. U ontvangt vervolgens een brief met een BSN op het adres waar u verblijft.

Nederlandse bankrekening openen

De voorkeur is om het leefgeld op een bankrekening te storten. Met een BSN en een geldig paspoort/legitimatiebewijs kunt u een bankrekening openen. U kunt contact opnemen met de banken in grotere plaatsen zoals Roelofarendsveen, Leiden, Alphen aan den Rijn. Kijk ook op betaalvereniging.nl/oekraine voor meer informatie. 

Wijzigingen in uw verblijfslocatie doorgeven

Verandert uw verblijfslocatie? Gaat u bijvoorbeeld naar een andere gemeente? Geef dit dan door. Wijzigingen in uw verblijfsplaats kunt u doorgeven per e-mail via Oekraine-werkeninkomen@kaagenbraassem.nl.

Inkomsten uit werk

Als er inkomsten zijn uit werk vervalt het leefgeld van degene die deze inkomsten heeft . Dit vervalt in de eerstvolgende maand nadat gestart is met werken. Wijzigingen in het inkomen kunnen doorgeven worden via Oekraine-werkeninkomen@kaagenbraassem.nl

Aanvragen leefgeld

Wilt u het leefgeld aanvragen? Stuur dan een mail naar Oekraine-werkeninkomen@kaagenbraassem.nl. U ontvangt vervolgens de aanvraagformulieren.

Extra ondersteuning

Heeft u vragen? Mail dan naar Oekraine-werkeninkomen@kaagenbraassem.nl