Vaarregels

Op het water gelden regels, die ervoor zorgen dat iedereen plezierig en veilig kan varen.

Vaarregels voor iedereen

Net als in het verkeer gelden er op het water ook regels. De belangrijkste regels op een rijtje:

  • Vaar niet te snel. De maximumsnelheid om te varen is over het algemeen 6 of 9 km/u. In havens en in de bebouwde kom geldt een maximum van 6 km/u.
  • Let op! de snelheid op het water wordt niet altijd aangegeven met borden langs het water. Zorg van tevoren dat u weet hoe snel u ergens mag varen.
  • Bewaar de rust in natuur- en woongebieden.
  • Bezorg de omgeving geen (geluids)overlast.
  • Wist u ook dat u niet zomaar iedere boot mag besturen? Of sommige boten heeft u een vaarbewijs nodig. Dat heeft dan te maken met de leeftijd of met de snelheid van een boot. Kijk voor meer informatie op de website van de politie

 

Wat is een snelle motorboot? 

Snelle motorboten zijn alle boten die sneller kunnen varen dan 20 kilometer per uur. Dat geldt ook voor waterscooters, jetskit's en rubberbootjes. Voor het besturen van een snelle motorboot moet u minimaal 18 jaar zijn en is een vaarbewijs verplicht. Ook moet uw boot geregistreerd zijn bij de RDW. Kijk voor meer informeren over het registeren van uw voertuig op de website van RDW.

Snelvaarverbod Braassemermeer

Op het Braassemermeer geldt een snelvaarverbod. Kijk voor meer informatie op de webpagina over het snelvaarverbod Braassemermeer op onze website