Veel gestelde vragen WOZ

Onderstaand vindt u de veel gestelde vragen over WOZ.

Hoe wordt de WOZ-waarde van uw woning bepaald?

De afgelopen jaren zijn de huizenprijzen hard gestegen. De taxateurs bekijken ieder jaar alle verkoopprijzen van vergelijkbare woningen en bepalen daarmee de WOZ-waarde van uw woning. Dat gebeurt op basis van gebruiksoppervlakte, grondoppervlakte, afwerkingsniveau en taxatieonderdelen (bijvoorbeeld dakkapel, uitbouw, terras/balkon en parkeerplaats). Bij het bepalen van de waarde wordt ook rekening gehouden met het feit dat iedere woning altijd wat onderhoudspunten heeft. 

Welke invloed heeft de stijging van uw WOZ-waarde op uw OZB? 

De waardestijging van uw woning kan groot zijn. Toch kan de OZB meevallen. Dit leggen wij uit met een voorbeeld: Stel dat de WOZ-waarde van uw woning in 2023 € 250.000 is. En in 2024 is deze gestegen naar € 300.000. In dit voorbeeld betaalt u uiteindelijk € 52,00 meer OZB dan vorig jaar. Heeft u nog vragen? Dan kunt u contact opnemen met team Belastingen, via tel. 14 0172 (spreek Alphen aan den Rijn in). Zij zitten voor u klaar. Of stuur een e-mail naar belastingen@kaagenbraassem.nl. Heeft u specifiek een vraag over de WOZ-waarde dan kunt u een formulier invullen via wozloketalphenaandenrijn.nl.

Wat is gebruiksoppervlakte?

De Gebruiksoppervlakte is de oppervlakte in uw woning (het aantal vierkante meters) dat gebruikt kan worden om te wonen. Hierbij moet de stahoogte minimaal 1,5 meter zijn. Aangebouwde delen die dicht zijn (zoals een garage, berging, erker, aanbouw of dakkapel) horen ook bij de Gebruiksoppervlakte. Als uw woning meer dan 1 woonlaag heeft (bijvoorbeeld de begane grond en een 1e verdieping), dan wordt de Gebruiksoppervlakte (het aantal vierkante meters) van alle woonlagen bij elkaar opgeteld.

De Gebruiksoppervlakte is de standaard meetmethode waarmee bijvoorbeeld makelaars, taxateurs, woningbouwverenigingen, beleggers in vastgoed en bouwmaatschappijen werken. In de landelijke wetgeving is bepaald dat ook gemeenten deze methode moeten gebruiken bij het bepalen van de WOZ-waarde van uw woning. Hiervoor wordt een meetmethode gebruikt die is afgeleid van een landelijk meetmethodiek, de NEN2580.

Wat is de NEN2580?

Dit is een landelijke meetmethodiek. Het is dé Nederlandse norm voor het bepalen van de oppervlakte en inhoud van een gebouw.

Waarom werkt de gemeente met vierkante meters (gebruiksoppervlakte)?

Vanaf 2022 moeten alle WOZ-taxaties van woningen op vierkante meters (gebruiksoppervlakte) gebaseerd zijn. Dit is een landelijke verplichting waardoor we van kubieke meters naar vierkante meters over gaan. Dit zorgt landelijk voor duidelijkheid en eenheid voor woningeigenaren. Om ervoor te zorgen dat iedereen zich houdt aan deze regels wordt de gemeente gecontroleerd door de Waarderingskamer.

Hoe wordt het aantal vierkante meters (gebruiksoppervlakte) van een woning bepaald?

Het aantal vierkante meters (gebruiksoppervlakte) wordt bepaald door de binnenzijde van uw woning op te meten. De meting gaat van binnenzijde buitenmuur naar binnenzijde buitenmuur. Hierbij worden alle verdiepingen gemeten en wordt alles bij elkaar opgeteld. Als er delen van uw woning zijn waarbij de stahoogte minder dan 1,5 meter is (bijvoorbeeld onder een schuine kap) dan telt die oppervlakte niet mee. Wat wel meetelt zijn alle aangebouwde delen die dicht zijn. Voorbeelden hiervan zijn een aangebouwde garage, een aanbouw, een bijkeuken, een erker, een dakkapel of een aangebouwde berging. Ook bergingen, garages en kelders, zowel in als onder uw woning, behoren tot de vierkante meters (gebruiksoppervlakte) van uw woning. Meer informatie over het bepalen van de gebruiksoppervlakte van uw woning vindt u in de Meetinstructie Gebruiksoppervlakte woningen op de website van de Waarderingskamer

Uw WOZ-waarde is veel gestegen/gedaald ten opzichte van vorig jaar. Hoe kan dat?

Bij het meten van het aantal vierkante meters (gebruiksoppervlakte) van uw woning hebben wij gebruik gemaakt van zeer gedetailleerde luchtfoto’s en bouwtekeningen. Ook hebben wij de situaties buiten bekeken en woningen aan de binnenkant bekeken. Op deze manier hebben wij alle kenmerken van uw woning (grootte van uw woning, aanwezigheid en grootte van aanbouwen, bergingen, dakkapellen, etc.) bekeken. Waar nodig hebben wij de gegevens in onze systemen aangepast. Hierdoor kan het zijn dat wij nu andere (bijvoorbeeld betere en/of nieuwere) kenmerken van uw woning hebben dan vorig jaar. Dit heeft invloed op uw WOZ-waarde. Wanneer u vindt dat de WOZ-waarde van uw woning niet juist is, controleert u dan eerst de bij ons bekende kenmerken van uw woning.

Kunt u het aantal vierkante meters (gebruiksoppervlakte) van uw woning ook zelf meten?

Voor het bepalen van de vierkante meters (gebruiksoppervlakte) gebruiken alle taxateurs en makelaars in Nederland dezelfde meetmethodiek, die is afgeleid van de NEN2580. Wilt u meer weten over het aantal vierkante meters (gebruiksoppervlakte) van uw woning? Kijk dan op de website van de Waarderingskamer. Daar vindt u naast de regels en instructies ook antwoorden op veel gestelde vragen over de overgang naar vierkante meters (gebruiksoppervlakte).

Hoe wordt de WOZ-waarde bepaald voor een nieuwbouwwoning?

De gemeente moet ook een WOZ-waarde vaststellen voor een nieuwe woning die wordt gebouwd. Daarbij wordt uitgegaan van de grondwaarde én het percentage waarin de woning is afgebouwd per 1 januari daaropvolgend.