De Zonnedauwlaan in een nieuw jasje

De Zonnedauwlaan heeft een flinke opknapbeurt gekregen! Dit project is met zorg uitgevoerd, met aandacht voor duurzaamheid, natuur en een prettige leefomgeving.

We nemen je graag mee in de keuzes die er zijn gemaakt.

Perk voor aanplantingGroenere omgeving met boomvakken en diverse beplanting

Naast elke vijf parkeerplaatsen is er een plant- of boomvak aangelegd. Deze boomvakken zijn een meter diep en gevuld met voedzame grond. Er zijn wortelschotten aangebracht zodat de bomen voldoende ruimte hebben om goed te groeien. Vroeger stonden er vooral struiken zoals heesters, maar deze trekken weinig insecten aan en bieden weinig broedgelegenheid voor vogels. Daarom is er nu gekozen voor een diverse mix van planten, die beter bijdragen aan de biodiversiteit. Zo is de Prunus Spinosa aangeplant, een voorjaarsbloeier die belangrijk is voor insecten, nestgelegenheid biedt voor vogels en in het najaar vruchten draagt waar vogels van eten. Daarnaast vindt u er een groenblijvende heester die schuilplaatsen biedt voor egels en broedende eenden, bloemen voor insecten en bessen voor vogels. Ook hebben we vroege bloeiers toegevoegd, die insecten aantrekken en als bodembedekker helpen om vocht in de grond vast te houden.

riooldeskels met een scheiding in het rioolstelstel tussen regenwater en vuil waterSlim omgaan met water

Omdat de weg open lag, is ook direct het rioolsysteem aangepakt. Er is een gescheiden rioolsysteem aangelegd: regenwater (hemelwater) en afvalwater worden apart afgevoerd. Zo wordt het riool minder belast. Dit helpt om wateroverlast te voorkomen en het regenwater zoveel mogelijk terug te laten stromen naar de bodem.

Licht aflopende stoepenOok de stoepen zijn opnieuw bestraat en lopen nu licht af, ook wel 'op één oor' genoemd. Hierdoor stroomt het regenwater direct de berm in, en zijn er minder putten nodig. De gebruikte stoeptegels hebben een ruwe toplaag, waardoor vuil er niet op hecht en ze minder glad worden. Zo blijft de stoep veiliger bij nat weer.ruwe toplaag tegels

Natuurvriendelijke oevers en ecologische bermen

Waar mogelijk hebben we natuurvriendelijke oevers aangelegd. Hier worden matten met waterplanten zijn geplaatst, die niet alleen het water zuiveren, maar ook schuilplekken bieden voor eenden en andere waterdieren. Zo dragen de oevers bij aan een gezond ecosysteem. Meer weten over natuurvriendelijke oevers? Dat kan op deze webpagina op onze website.

Natuurvriendelijke oever in opbouwVerbeterde verlichting en veiligere straten

De straten van de Zonnedauwlaan zijn voorzien van nieuwe bestrating en verhoogde kruisingen. Deze markeren een 30 km/h zone waarin rechts voorrang heeft en dragen bij aan de verkeersveiligheid. Ook zijn de trottoirs waar mogelijk verbreed, zodat er meer ruimte is voor voetgangers. Verder zijn de lantaarnpalen die nog geen ledverlichting hadden, vervangen door energiezuinige ledlampen.

Een zorgvuldig proces

Van ontwerp tot uitvoering heeft dit project ongeveer 1,5 jaar geduurd. De samenwerking met Boogaard infra uit Beinsdorp is erg goed geweest. Dit is goed terug te zien in de kwaliteit van het werk, de natuurvriendelijke oever en de groenvakken. Het resultaat is een veilige, duurzame en groenere Zonnedauwlaan, klaar voor de toekomst.