Kaag en Braassem hoog bovenaan met afval scheiden in de regio

De inwoners van Kaag en Braassem scheiden hun afval uitstekend. Dat blijkt uit de jaarlijkse cijfers van Cyclus, het afvalinzamelingsbedrijf in de regio. In 2024 werd maar liefst 74% van het afval gescheiden ingezameld. Daarmee scoort Kaag en Braassem het een na hoogste scheidingspercentage van alle Cyclus-gemeenten én flink boven het landelijk gemiddelde van 61% (cijfers 2023).

Minder restafval per inwoner

Ook op het gebied van restafval doet Kaag en Braassem het goed. In 2024 kwam dit uit op 122 kilo per inwoner, vrijwel gelijk aan vorig jaar en lager dan het landelijke gemiddelde van 177 kilo. Dat betekent dat inwoners minder afval weggooien dat niet meer te hergebruiken is.

Nieuw: recyclepercentage

Nieuw dit jaar is het zogeheten recyclepercentage: dat laat zien welk deel van het gescheiden afval ook echt gerecycled kan worden. In Kaag en Braassem is dat 65%, precies het nieuwe Europese streefdoel. Een belangrijke prestatie, want niet al het gescheiden afval is automatisch geschikt voor hergebruik. Denk bijvoorbeeld aan vervuild GFT-afval waar plastic tussen zit.

Samen op weg naar een circulaire toekomst

Cyclus en de gemeente blijven zich inzetten voor minder afval en meer hergebruik. Door onder andere het inzetten van pop-up milieustraten, kwaliteitscontroleurs en het samenwerken met lokale initiatieven is ook in 2024 weer vooruitgang geboekt.

Een mooi voorbeeld voor de toekomst is ’t Circkelhuis, een nieuw demontagebedrijf dat in 2025 van start gaat. Dit bedrijf gaat grof huishoudelijk afval uit elkaar halen, zodat meer materialen hergebruikt kunnen worden. Dat draagt bij aan de ambitie om in 2050 volledig circulair te zijn.

Bedankt voor uw inzet!

Wethouder Dolf Kistemaker : “ Ik ben trots op onze inwoners die hun afval zo goed scheiden. Dat is een belangrijke stap in het verantwoord omgaan met afval en grondstoffen. Zonder deze betrokkenheid kunnen we geen stappen zetten richting een duurzame toekomst.”