Lintjesregen in Kaag en Braassem: elf Koninklijke Onderscheidingen
Op vrijdag 25 april 2024 heeft burgemeester Astrid Heijstee-Bolt maar liefst elf Koninklijke Onderscheidingen uitgereikt. Tijdens de lintjesregen reikte zij tien lintjes uit in de raadzaal. Voorafgaand aan deze lintjesregen in het gemeentehuis, reikte zij het eerste lintje uit tijdens de Koningsspelen. Alle gedecoreerden werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Nederland verdient een lintje!
Voor het eerst kreeg de Lintjesregen van 2025 een landelijk thema mee: ‘Nederland verdient een lintje!’ Nederland is namelijk Europees kampioen vrijwilligerswerk. Daarom zegt een lintje méér dan alleen iets over individuele inzet en toewijding – die op zich al bijzonder is. Elk lintje vertelt een klein verhaal over Nederland. Over een maatschappij waarin mensen voor elkaar klaarstaan, waar we elkaars inzet waarderen en het goede in de ander zien.
Elf onderscheidingen
De volgende inwoners van de gemeente Kaag en Braassem werden voor hun verdiensten in het zonnetje gezet. We zijn trots op deze inwoners.
De heer R.H.J. (Richard) Bouwmeester, Leimuiden (1966)
De heer Bouwmeester ontvangt een Koninklijke Onderscheiding voor zijn brede maatschappelijke inzet. Als muzikant en voorzitter van muziekvereniging Door Gunst Verkregen, organisator bij het 4 en 5 mei Comité Kaag en Braassem en betrokken vrijwilliger op basisschool de Elckerlyc, draagt hij al jaren bij aan de muzikale en sociale verbinding in zijn omgeving. Ook binnen Dobbe Transport toont hij als lid van de personeelsvereniging zijn organisatietalent en betrokkenheid. Zijn enthousiasme, energie en bereidheid om te helpen maken hem een drijvende kracht binnen de gemeenschap.
De heer J.C. (Sjaak) Bouwmeester, Oude Wetering (1949)
De heer Bouwmeester ontvangt een Koninklijke Onderscheiding voor zijn decennialange inzet voor de gemeenschap. Als vrijwilliger bij voetbalverenigingen SV Alkmania, DOSR en later E.M.M. ’21 vervulde hij vele rollen: van trainer en coach tot bestuurslid en bouwer van het clubhuis. Daarnaast is hij actief bij Stichting Oud Alkemade, waar hij het papieren archief beheert, verhalen schrijft en rondleidingen verzorgt. Zijn passie voor zowel sport als lokale geschiedenis, en zijn talent om jong en oud te enthousiasmeren, maken hem van grote waarde voor de gemeenschap.
De heer G.P.J. (Gerard) van Graas, Roelofarendsveen (1945)
De heer Van Graas ontvangt een Koninklijke Onderscheiding voor zijn jarenlange vrijwillige inzet voor de gemeenschap. Als chauffeur, bestuurder en secretaris bij de Buurtbus Alkemade en als begeleider bij Stichting Fietsmaatjes helpt hij mensen mobiel en sociaal actief te blijven. Ook is hij voorzitter van kaartclub De Soos, waar hij ontmoeting en verbinding tussen ouderen bevordert. Daarnaast was hij decennialang actief in de volkshuisvesting als belangenbehartiger voor huurders. Tot slot is hij al jarenlang een vaste vrijwilliger bij de Braassemloop. Zijn tomeloze inzet en betrokkenheid maken hem van onschatbare waarde voor velen.
De heer E.T. (Ed) Hoogenboom, Roelofarendsveen (1971)
De heer Hoogenboom ontvangt een Koninklijke Onderscheiding voor zijn jarenlange inzet voor de gemeenschap van Roelofarendsveen. Als vrijwilliger en organisator is hij 25 jaar een onmisbare kracht geweest achter het Oranje Comité Juliana, de dodenherdenking en het Bloemencorso. Ook bij voetbalvereniging E.M.M. '21 is hij actief als leider, trainer en organisator, waarbij hij generaties jeugd niet alleen sporttechniek, maar ook teamgeest en respect bijbrengt. Daarnaast creëert hij met zijn ‘klus-ochtenden’ in de tuin een inspirerende leerplek voor jongeren. Zijn enthousiasme, inzet en sociale betrokkenheid maken hem een drijvende kracht in de lokale samenleving.
De heer J.Th. (Hans) van Klink, Roelofarendsveen (1944)
De heer Van Klink ontvangt een Koninklijke Onderscheiding voor zijn jarenlange vrijwillige inzet als scheidsrechter en begeleider binnen de sport. Sinds 1972 floot hij als KNVB-bondsscheidsrechter talloze voetbalwedstrijden en begeleidde hij jonge scheidsrechters. Ook in de handbalwereld is hij actief als scheidsrechter en scheidsrechterscoördinator bij OASE en s.v. ROAC. Daarnaast speelt hij al meer dan 25 jaar een belangrijke rol in de begeleiding en ontwikkeling van jonge sporters. Zijn passie, toewijding en sportieve betrokkenheid maken hem tot een waardevolle kracht voor de sportgemeenschap in Kaag en Braassem.
De heer J.P. (Jan) Meijer, Leimuiden (1951)
De heer Meijer ontvangt een Koninklijke Onderscheiding voor zijn brede en langdurige vrijwilligerswerk in Leimuiden. Als penningmeester en adviseur van Stichting Vrienden van de Kleine Oase, de Protestantse Uitvaartvereniging en de Protestantse Gemeente Leimuiden zorgt hij niet alleen voor een gezonde financiële basis, maar toont hij ook oog voor mens en gemeenschap. Daarnaast was hij jarenlang secretaris van de EHBO-vereniging, waar hij met grote betrokkenheid de organisatie en communicatie verzorgde. Zijn stille toewijding, betrokkenheid en kennis zijn van onschatbare waarde voor de lokale samenleving.
De heer J.J. (Jan) van Seggelen, Oud Ade (1949)
De heer Van Seggelen ontvangt een Koninklijke Onderscheiding voor zijn langdurige maatschappelijke betrokkenheid. Al sinds 1966 is hij actief lid van toneelvereniging VIOS, als speler, souffleur en inspirerende kracht achter de schermen. Ook was hij 30 jaar bestuurslid van IJsclub Oud Ade en zette hij zich onvermoeibaar in voor het mogelijk maken van schaatsplezier. Daarnaast is hij al jarenlang vicevoorzitter van de Parochiekern Oud Ade en Rijpwetering, waar hij zowel bestuurlijke als praktische taken op zich neemt. Zijn inzet, loyaliteit en verbindende rol maken hem een onmisbare kracht binnen de gemeenschap.
Mevrouw C.M.A. (Corrie) Uljee, Oude Wetering (1944)
Mevrouw Uljee ontvangt een Koninklijke Onderscheiding voor haar langdurige en waardevolle inzet voor natuur, milieu en educatie. Als medeoprichter en drijvende kracht achter Stichting Groen Licht inspireerde zij jong en oud met natuureducatie, zwerfafvalacties en weidevogelbescherming. Dankzij haar inzet zijn inmiddels meer dan 140 buurtbewoners actief als ‘straatjutters’ in de strijd tegen zwerfafval. Ook was zij verantwoordelijk voor het secretariaat, de financiën en de organisatie van talloze educatieve en sociale activiteiten. Haar toewijding maakt haar een onmisbaar boegbeeld voor een duurzamer en groener Kaag en Braassem.
Mevrouw F.T. (Femke) Vermeij-Volwater, Roelofarendsveen (1982)
Mevrouw Vermeij-Volwater ontvangt een Koninklijke Onderscheiding voor haar jarenlange, brede maatschappelijke inzet. Naast haar werk als vakdocent bewegingsonderwijs zet zij zich al sinds 1995 vrijwillig in bij turnvereniging Excelsior Alkemade, waar zij activiteiten organiseert en kinderen begeleidt. Ook is zij actief bij Stichting Geef Gehandicapten Kans, waar zij zwemles geeft aan kinderen met een beperking en de planning en begeleiding verzorgt. Daarnaast is zij betrokken bij de organisatie van de Braassemloop en talloze schoolactiviteiten. Haar enthousiasme, inzet en betrokkenheid maken haar een onmisbare kracht voor de gemeenschap van Kaag en Braassem.
De heer W. (Wouter) Wesselius, Leimuiden (1978)
De heer Wesselius ontvangt een Koninklijke Onderscheiding voor zijn niet-aflatende inzet voor Scouting ’63 in Leimuiden. Al 30 jaar is hij actief als vrijwilliger, leidinggevende, schipper en organisator van kampen, evenementen en activiteiten. Hij begeleidt generaties kinderen en jongeren met enthousiasme, geduld en vakkennis en inspireert ook nieuwe vrijwilligers om zich in te zetten voor de vereniging. Zijn betrokkenheid strekt zich uit van de begeleiding van jeugdleden tot het logistiek regelen van materialen en het creëren van blijvende scoutingtradities. Hij is een onmisbare spil binnen Scouting ’63.
De heer W.P.J. (Wilfred) van Zanten, Roelofarendsveen (1974)
De heer Van Zanten ontvangt een Koninklijke Onderscheiding voor zijn veelzijdige vrijwillige inzet binnen de gemeente Kaag en Braassem. Al meer dan 25 jaar is hij actief binnen de EHBO-vereniging St. Christofoor, zowel als hulpverlener bij evenementen als trainer en LOTUS. Ook zet hij zich in voor Stichting Droomdag, waar hij gezinnen met een ziek familielid begeleidt tijdens bijzondere, zorgeloze dagen. Daarnaast was hij jarenlang betrokken bij het jeugdwerk in Roelofarendsveen en de ouderraad van de basisschool. Zijn tomeloze inzet en betrokkenheid maken hem een onmisbare schakel in het sociale leven van de gemeenschap.
Lintjesregen 2025 terugkijken
De lintjesregen werd dit jaar live uitgezonden en is terug te kijken. De livestream kunt u terugkijken op deze pagina van het raadsinformatiesysteem.