Bijzondere bijstand aanvragen

Wanneer u onverwacht hoge kosten moet maken en u deze niet kunt betalen van uw uitkering of loon, dan kunt u misschien in aanmerking komen voor bijzondere bijstand. Of u voor bijzondere bijstand in aanmerking komt, hangt af van uw inkomen en uw vermogen. 

Voorwaarden

  • U vraagt bijzondere bijstand altijd aan vóórdat u de kosten maakt
  • De kosten worden nergens anders vergoed. Als u kosten hebt die uw verzekering vergoedt, krijgt u geen bijzondere bijstand
  • De kosten moeten bijzonder zijn. Dit betekent dat het gaat om kosten die niet iedereen maakt, zoals een eigen bijdrage voor orthopedische schoenen, tandartskosten of rechtshulp. Door omstandigheden heeft u de kosten wel. 
  • U kijkt in sommige gevallen eerst of u zelf een lening kunt afsluiten. Bijvoorbeeld voor spullen die nodig zijn om uw woning in te richten, zoals een bed, tv of koelkast.
  • Bijzondere bijstand is soms een gift en soms een lening. Bespreek dit tijdens uw afspraak bij het Serviceplein van de gemeente Alphen aan den Rijn.

Aanvraag

Alle zaken op gebied van werk en inkomen worden voor de gemeente Kaag en Braassem uitgevoerd door het Serviceplein van de gemeente Alphen aan den Rijn. Neem contact op met het Serviceplein van Alphen aan den Rijn via telefoonnummer 14 0172 (u moet de naam van de gemeente inspreken, noem de gemeente Alphen aan den Rijn). Het Serviceplein zit in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn.