Artsen uit Japan leren meer over Positieve Gezondheid in Kaag en Braassem

Gezondheid is veel meer dan alleen je fit voelen. De keuzes die wij elke dag maken, hebben invloed op onze gezondheid. In de gemeente Kaag en Braassem omarmen wij het gedachtegoed van Positieve Gezondheid. Om meer te leren over hoe de gemeente Positieve Gezondheid toepast, kwam er vorige week een groep gasten uit Japan langs, bestaande uit artsen, verpleegkundigen, sociaal werkers, een architect en andere professionals.

Een groep artsen uit Japan in het grasveld bij een voetbalvereniging, samen met collega's van de gemeente en wethouder Gerben van DuinDe avond begon met een welkomstwoord van wethouder Gerben van Duijn, die de noodzaak van beweging voor een goede gezondheid benadrukte. Hij lichtte de plannen toe voor de herinrichting van het Sportpad, waarbij een sterke gezondheidsvisie sportverenigingen en een school samenbrengt om kinderen vroegtijdig levenslessen over gezondheid mee te geven. Meer informatie over de herinrichting van het Sportpad vindt u op de website van het Sportpad.

Inspirerende voorbeelden

Sprekers vanuit De Driemaster, het Wijksamenwerkingsverband en de gemeente namen de gasten mee op een visuele reis langs voorbeelden van verbinding tussen het sociale en medische domein in Kaag en Braassem. Projecten zoals Welzijn op Recept en Gezonde Buurt werden besproken, waarbij de betrokkenheid van inwoners centraal staat. Ook ANWB AutoMaatje, dat dit jaar vijf jaar bestaat, werd gepresenteerd. De vragen van de Japanse gasten leidden tot diepgaande gesprekken over het veelzijdige werk in de regio.

Uitwisseling van ervaringen

Het hoogtepunt van de avond was de uitwisseling van ideeën en ervaringen aan de tafels. Er werd geleerd over de verschillen en overeenkomsten in de aanpak van gezondheidsvraagstukken tussen Nederland en Japan. In Japan worden veel gezondheidsproblemen direct in het ziekenhuis behandeld. In Nederland wordt vaak eerst zelfzorg en de huisarts ingeschakeld. De huisarts kan dankzij de brede blik van Positieve Gezondheid regelmatig doorverwijzen naar partners in het sociale domein. Obesitas, een veelvoorkomend probleem in Nederland, is nauwelijks bekend in Japan.

De verbinding tussen zorg en welzijn, die in Nederland steeds meer gemeengoed wordt, is in Japan nog onbekend. Maar de Japanse gasten waren vastbesloten om hier verandering in te brengen. Aan het einde van de avond gaven zij aan: “We zijn door de goede voorbeelden ontzettend geïnspireerd om het verschil te gaan maken in Japan.”

Lees meer over Positieve Gezondheid op de website van De Driemaster.