Nieuwe drinkwatertappunten officieel geopend

Gemeente Kaag en Braassem heeft er vijf nieuwe drinkwatertappunten bij. Wethouder Nick van Egmond (Recreatie) opende dinsdag 11 juni met Oasen-directeur Arjan Driesprong en Kitty Hoogenboom van Stichting Kaag en Braassem Promotie officieel het nieuwe watertappunt in Hoogmade. Met een druk op de knop werd een bidon gevuld met lekker en gezond kraanwater.

Openingsmoment van de nieuwe watertappunt in Hoogmade. Op de foto staat Kitty Hoogenboom, wethouder Nick van ERgmond en Arjan Driesprong.Wandelaars en fietsers kunnen niet alleen bij de picknickplaats aan het Noordeinde in Hoogmade vers water tappen, ook in Roelofarendsveen (kruising Zuidhoek-Wijde Aa), Rijnsaterwoude (Schoolhuis), Rijpwetering (bij de tennisvereniging) en Woubrugge (bij de Dorpskerk) zijn drinkwatertappunten te vinden.

Tijdens bijeenkomsten waar inwoners konden meedenken over recreatie in de gemeente werd de behoefte aan meer openbare plekken om drinkwater te tappen duidelijk. Bij de keuze voor de locaties is rekening gehouden met de afstand tot bestaande drinkwaterleidingen, de ligging ten opzichte van recreatieve routes en de verdeling over de gemeente. Een aantal locaties die op het eerste gezicht het meest geschikt leken, zijn daardoor afgevallen.

Aantrekkelijke recreatiegemeente

Wethouder Nick van Egmond: “Met deze drinkwatertappunten is de gemeente weer een stap verder in de ontwikkeling als aantrekkelijke recreatiegemeente. Het is fijn dat mensen van binnen en buiten de gemeente nu nog makkelijker hun flesje water kunnen bijvullen. We hopen op een mooie zomer met veel wandelaars, fietsers en andere recreanten die hier gebruik van gaan maken!”.

Oasen heeft inmiddels zo’n 90 drinkwatertappunten waar mensen onderweg hun bidon kunnen vullen. De locaties van de drinkwatertappunten zijn te vinden op de website van Oasen. Arjan Driesprong: “Dat is goed voor het milieu en makkelijk voor wandelaars en fietsers die onderweg wel een verfrissende dorstlesser kunnen gebruiken. Met de openbare tappunten wil Oasen het hergebruik van flessen en bidons stimuleren en de plastic afvalberg van flesjes verminderen. Behalve positief voor het milieu is het tappunt ook goed voor de gezondheid. Drinkwater is een gezonde dorstlesser en daarmee een prima vervanger voor suikerhoudende dranken.”

Kitty Hoogenboom, Kaag & Braassem Promotie: “Zoveel mooie fiets- en wandelpaden, daar krijg je dorst van”.

Plastic afval terugdringen

Iedereen kan bij de tappunten bidons en andere flessen met vers kraanwater vullen. De gemeente en Oasen willen daarmee het hergebruik van flessen aanmoedigen en plastic afval terugdringen. De drinkwatertappunten dragen zo bij aan een gezonde en recreatief aantrekkelijke leefomgeving. Er was al een drinkwatertappunt in de gemeente te vinden ten noordwesten van de brug in Bilderdam. Oasen sluit de tappunten in de winter af vanwege kans op bevriezing.