Gebruik gemeentegrond

Als u tijdelijk gemeentegrond wilt gebruiken zoals voor het plaatsen van een container of steiger, dan moet u dit melden bij de gemeente.

Melden of aanvragen

Meestal is toestemming voor het gebruik van gemeentegrond geregeld in de omgevingsvergunning, zoals bij een verbouwing. Wanneer u geen omgevingsvergunning nodig heeft, moet u het gebruik van gemeentegrond aan ons melden. Wilt u tijdelijk voorwerpen op gemeentegrond plaatsen, zoals een container, bouwkeet, bouwmaterialen of steiger? Of wilt u artikelen voor de verkoop op straat uitstallen? Meld dit dan aan de gemeente via ons contactformulier onder vermelding van 'Gebruik gemeentegrond en precario'. Vermeld duidelijk welke locatie u wilt gebruiken, om hoeveel m² het gaat en voor welke periode. 

Kosten

U betaalt belasting voor het tijdelijk gebruiken van gemeentegrond en lliggeld voor woonboten. U hoeft geen aparte aangifte te doen voor precariobelasting, u  krijgt automatisch een aanslag. De hoogte hiervan is afhankelijk van het aantal m² dat u gebruikt. Voor niet nader genoemde voorwerpen geldt een tarief van € 33,35 per m². Voor een ligplaats voor een vaartuig geldt een tarief van € 113,-- per m². Deze tarieven en voor onder meer kermissen, braderieën en standplaatsen kunt u vinden in de verordening precariobelasting op overheid.nl.

Werkzaamheden op het gebied van belastingen worden uitgevoerd door de gemeente Alphen aan den Rijn. Heeft u een vraag? Bel op werkdagen met telefoonnummer 14 0172 (spreek 'Alphen aan den Rijn') of stuur een e-mail naar belastingen@kaagenbraassem.nl